Пенсионната реформа е основателен повод за референдум

ДЕКЛАРАЦИЯ   На Парламентарната група на Коалиция за България Прочетена в парламента от  председателя на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев   Декларацията на ПГКБ е пряко свързана с въпросите, които преди малко бяха отправени към министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

На Парламентарната група на Коалиция за България

Прочетена в парламента от  председателя на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев

 

Декларацията на ПГКБ е пряко свързана с въпросите, които преди малко бяха отправени към министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Искам да изразя ясно категоричното ни неприемане на това, което е внесено като промени в Кодекса за социално осигуряване и така наречената пенсионна реформа - одобрено от Министерски съвет и прието в парламентарната комисия с гласовете единствено на ГЕРБ и на Атака. Трябва българските граждани да знаят кой подкрепя тази „реформа".

За 20 години хората се измориха от експерименти, които се наричат реформа. Вие се назовахте „Правителство на европейското развитие". Но през изминалата година по категоричен начин доказахте, че не може да предложите ясна визия как доходите и качеството на живот на българските граждани да достигнат средното за ЕС. И приетите от МС промени в пенсионоосигурителното законодателство са пореден пример и на управленска немощ, и за това как тежестите от кризата и вашите собствени неуспехи прехвърляте на гърба на хората. А това е изключително важно, защото на пенсиите разчитат днес повече от 2,3 млн. български граждани и още 3 млн. трудови хора си плащат осигуровките, разчитайки на предсказуемост и стабилност.  

Искам да попитам и правителството, и народните представители от ГЕРБ -  с такива обещания ли спечелихте парламентарните избори? Това ли казахте преди изборите, че ще правите? Пенсионна реформа, в която огромна част от хората ще трябва да работят докато умрат, при нашата продължителност на живота в България. Здравна реформа като тази, която правите и водите системата до пълно разпадане. Това ли обещавате и това ли правите? Мълчание - защото въпросите са риторични. Няма спор - пенсионната система е изправена пред предизвикателство. Да, ние сме застаряваща нация. Да, състоянието на здравето не е добро. Имаме ниско ниво на заетост, по сравнение с ЕС. Но да се прави пенсионна реформа в такива срокове! Става дума за сравнението с останалите европейски страни. Ако правят промени, се правят първо плавно, за да има предсказуемост. Второ - търси се широко съгласие, за да се намерят най- разумните решения и да няма такъв негативен социален ефект като този, който вие предприемате сега.

Искам да знаете, че отзвукът в обществото ще бъде безкрайно рязък, защото удряте всички. Това ли обещавахте на българските полицаи или българските военни преди изборите - че ще трябва да работят с три години повече? Това ли обещавахте на младите хора в активна възраст? Един младеж на 35 години ми каза преди няколко седмици - г-н Станишев, аз работя от 20-годишен, но имам официално осем години трудов стаж. Защо? Защото през 90-те години, годините на дивата икономика, дивия капитализъм реално погледнато хората не мислеха за утрешния ден. Мислеха как да оцелеят днес. Работодателите не плащаха осигуровки. И едва от началото на този век започна реално функциониране на пенсионна система. И когато се прави реформата, не се отчитат тези реалности. Какво сравнявате с Германия, Австрия или Франция, където системите са устойчиви, където има ясна предсказуемост и където се отчита елементът на плавност. Какви са мерките по отношение на хората в предпенсионна възраст. Те няма да могат да се пенсионират при тази ситуация на пазара на труда, без специални мерки, които да им помогнат да стигнат до пенсионна възраст. И тях ги обричате на това, че няма да могат да получават пенсии. Няма как да се разбере от такъв подход, още повече през тази година правихте толкова много в правителството непредсказуеми крачки в тази посока - ще правим пенсионна реформа, после - не, до 2012г. няма да пипаме, ще правим дебати.

 Излъгахте синдикатите за това, за което се договаряхте и внесените промени нямат нищо общо с това, което беше договорено с българските синдикати. Естествено е ПГКБ и БСП да подкрепят и протестите, и подписките срещу този вид на пенсионната реформа. Стига сте се оправдавали с предишното правителство. Имало 2 млрд. дефицит в системата. А кой натрупа 1,8 млрд. лв. пари в Сребърния фонд, насочени именно за стабилността на пенсионната система? Предишното правителство. Ако това беше направено по време на голямата приватизация на г-н Костов, сега нямаше да има тези проблеми на пенсионната система, най- малкото не в този мащаб. Аз питам - след като знаехте за проблемите в системата, защо вие като министър, защо правителството прие намаляване на осигуровките с 2% тази година в бюджета. 400 млн. лв. по- малко приходи в бюджета в пенсионната система дойдоха от тази мярка - абсолютно погрешна. Заради кризата не помогнахте нито на работодателите, на тях поне да се бяхте разплатили за свършена работа пред държавата и същевременно оголихте бюджета в много голяма степен.

И сега характерно за дейността на това правителство - прехвърля се тежестта от вашите собствени неуспехи, от провала в приходната част върху хората. Защото актуализацията на бюджета през юли тази година, която призна, че ще съберете с 2 млрд. по- малко приходи, отколкото сте заложили и сте планирали вие през декември - какво е това, ако не провал. Съответно естествено има оголване в много системи, в това число пенсионната. И кой ще плаща цената за тази некадърност? Искате да плащат гражданите. Но гражданите няма да го приемат. Няма да припомням дори такива смешни следизборни лъжи, които направихте за пенсиите за хората над 75 годишна възраст, за така наречените вдовишки пенсии - те бяха дори заложени в бюджета за тази година и се отметнахте за неопределено време.

Затова имаме сериозни подозрения, че това са съзнателни усилия за дестабилизиране на държавната пенсионна система, която води към реален демонтаж на европейската социална държава в България. Това няма как да бъде прието от БСП и от левицата. Ще се противопоставим на този вид пенсионна реформа, на тази авантюра, която засяга милиони български граждани, с всички средства. Не само вотове. Ако говорим за народовластие, това е прекрасен и основателен повод за референдум. Защото няма по- важно нещо за всеки човек, отколкото да знае при какви условия ще работи, при какви условия ще се пенсионира и какво го очаква. Този подход, ако си мислите, че така между другото, с гласовете на мнозинството, най- вече на ГЕРБ и на Атака - на двете партии, които носят отговорност за тази реформа със своето поведение - ще мине между другото. Няма да мине.