Петър Витанов: ЕС се нуждае от солидарен механизъм за преразпределение на бежанците

09.03.2020 г.

„ЕС трябва да изработи солидарен механизъм, който да гарантира, че разпределението на тежестта от  мигранти и бежанци е равномерно  понасяно от всички страни-членки, а не се само от пограничните. Това, заедно с политическо решение и спиране на войната в Сирия, както и с елиминирането на ислямистките остатъци, които подтикват към въоръжени действия, е ключът към разрешаване на кризата в Близкия Изток въобще.“

Това заяви ръководителят на Делегацията на Българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Според него, ЕС отново се натъква на две противостоящи си линии – хуманитарният аспек /бедстващи деца по границата, без придружители/ и стремежът към опазване на външната граница на ЕС. „Много трудно е да се намери онази пресечна точка, която да да удовлетвори и двете линии. Няма съмнение, че безпрепятствено не може да се допускат хора и ако не се дефинира ясен механизъм как този допуск да бъде контролиран, ни чакат тежки дни. Говорим за промяна на Дъблинските регламенти, за  солидарно разпределение на молбите за убежище, за реформа на Евродак  /в момента не се знае колко са подалите молби, къде са подали, задържани ли са и т.н./. Ако нямаме работеща система на преразпределение не можем да отговорим ефективно на такъв тип ситуации.“, отбеляза Витанов.

„Големият проблем е не как ЕС действа по време на кризи, а как предотвратява избухването им. А той се опитва да се справя чрез философията на парите. Плаща за кризи, които дори не е предизвикал. Разбира се, това е по-евтиният вариант, но не решава трудностите, а ги прехвърля към съседите. Така бе направено и към Турция, от което Ердоган умело се възползва, защото, каквото и да си говорим, тук става дума за изнудване на ЕС.“, подчерта Витанов.

 „Числеността и коридорът на този поток се управлява от турската страна. Доказателство е почти нулевият натиск над България. Отношенията между Анкара и Атина са доста обтегнати и това е и един вид форма на наказание.“, обърна внимание евродепутатът.

Запитан относно действията на премиера Борисов, ръководителят на българските социалисти в ЕП коментира: „Разбирам, че Борисов се стреми да е е посредник. Трудно би могъл да е такъв в ситуация като тази, защото България представлява едната от страните в спора. Естествено, той трябва да е активен, защото сме с голям потенциал да бъдем засегнати и поради липса на капацитет да поемем целия този натиск. Това, от което можем да бъдем удовлетворени относно политиката му, обаче, е фактът, че дори бедстващите хора подминават България и не искат да влизат през границите ни.

По отношение на нарастващото разпространение на Корона вирус, Витанов подчерта, че сериозността на проблема и съществения ръст на заболеваемостта в Европа се отразяват и на дейността на институциите. Той заяви, че са въведени превантивни мерки, но и че здравните системи на страните-членки, включително и на България, са изправени пред значимо предизвикателство. „Виждаме какво се получава и в страната ни с основателния протестите на здравните работници“, допълни Витанов.