Георги Гьоков: Няма как да се правят реформи в социалната сфера в условия на напрежение

Мар 06, 2020 Новини БСП в медиите 0 649

Сезирането на Конституционния съд цели да успокои страстите в обществото

"Когато се създаде сериозно напрежение в българското общество по повод прилагането на Закона за социалните услуги, от БСП стартирахме редица разговори и срещи, за да изясним какви са притесненията на гражданите. Тогава се и гласува от Народното събрание отлагане на закона с 6 месеца. Решихме да сезираме Конституционния съд, тъй като сред хората, с които се срещнахме и тези, които протестираха против закона, имаше много страхове. Искаме да разберем дали в него има противоконституционни текстове". Това заяви Георги Гьоков, народен представител от ПГ "БСП за България", пред радио Фокус.

"БСП е последователна в политиките си - ние подкрепихме този закон, когато той беше приет, защото той беше искан и дълго чакан, особено от хората, които се нуждаят от тези социални услуги. Но той предизвика напрежение, а реформи, особено такива в социалната сфера, няма как да се правят в условия на напрежение", добави социалистът.

Гьоков обясни, че законът е  притеснил българското общество заради това, че според него неправителствени организации ще могат да предоставят социални услуги и това, че социалните услуги ще могат да бъдат предоставяни, с цел печалба от тези частни доставчици, на хора, които нямат необходимост от тях. Според него има и други притеснения, които са по-скоро в посока на семейните отношения и отношенията към децата в българското семейство, които не са пряко описани в Закона за социалните услуги, но кореспондират със Закона за закрила на детето и правят препратки натам. Народният представител от левицата призова Народното събрание, Министерския съвет и социалното министерство да направят цялостен преглед на тази законодателна уредба, за да няма спекулации, които да всяват напрежение, и българското общество да е спокойно, че никой няма безразборно да им взима децата. Социалистът изрази надежда Конституционният съд да се произнесе бързо, за да се направят нужните поправки в закона, ако се установят противоконституционни текстове в него и той да влезе в сила от 1 юли, за да могат нуждаещите се да започнат да получават социалните услуги, които той урежда.

"Сезирането на Конституционния съд от страна на БСП цели единствено да успокои страстите в обществото и след неговото произнасяне да няма никой, който да твърди, че законът е противоконституционен", категоричен бе Гьоков.

Виолета Желева: Основно притеснение е, че социалният сектор може да се превърне в търговска дейност както стана с болниците

"Искам ясно да заявя, че от парламентарната група на БСП смятаме, че реформа в социалната сфера е задължителна, но трябва да има консенсус. Направихме срещи с представители на НПО-та, с гражданите, които са за Закона за социалните услуги и такива, които са против. Редно е от наша страна да защитим всеки един от тях. Затова от парламентарната група на БСП искаме становище от Конституционния съд дали има противоконституционни текстове, за да няма притеснения и напрежение в обществото". Това каза Виолета Желева, народен представител от ПГ "БСП за България", пред БНР.

"Най-голямото притеснение за хората е, че този сектор може да се превърне  в една търговска дейност, както е ситуацията с болниците, които се превърнаха в търговски дружества. Основно притеснение е и финансирането, тъй като на някои места в закона е казано, че то може да бъде и от чуждестранни субекти", сподели  Желева.