Вяра Емилова: Прекият избор на председател дава възможност да чуем гласа на всеки един социалист

Централната избирателна комисия на БСП прави всичко възможно изборите за председател да бъдат честни и прозрачни

"Централната комисия за пряк избор на председател има една основна цел - да даде равнопоставеност на всички кандидати за председател, които да се включат активно и в предизборната кампания, и в предстоящата отчетно-изборна кампания, и накрая да произведе едни честни избори". Това каза Вяра Емилoва, секретар на ИБ на БСП и секретар на ЦКПИ, пред БНР.

Емилова посочи, че всички решения на Централната комисия за пряк избор на председател са публични на интернет страницата на БСП и са взети на основание на Устава на партията и на база на всички приети вътрешни правила. След дискусия, на заседанието на Националния съвет на БСП са били изчистени много от притесненията на членовете относно работата на ЦКПИ, увери тя.

"На заседанието на Националния съвет отговорихме на всички въпроси, възникнали около работата на Централната комисия за пряк избор на председател. Един такъв беше за наше решение за мобилни избирателни секции. Това решение е в синхрон с всички наши правила и целта ни да осигурим възможност на всеки един партиен член да гласува на прекия избор на председател на 26 април. Мобилните секции ще осигурят по-висока активност и ще дадат възможност на членовете, които са в малки населени места и нямат транспортна връзка до общинския център, да упражнят своето право на глас", категорична бе Емилова.

"Част от нашата информационна кампания са телефонни обаждания, които правим до нашите членове. Те имат за цел да ги информират за прекия избор на председател и да ги насочат към съответната общинска организация, от която могат да разберат кога и къде ще могат да упражнят своето право на глас. До момента от страната има положително отношение към тези обаждания - имаше много хора, които не знаеха, че ще има избори и са благодарни, че сме ги информирали", каза още секретарят на ЦКПИ.

Вяра Емилова увери, че Централната избирателна комисия ще направи всичко възможно тези избори да бъдат честни и прозрачни. "Има още много решения, които предстоят да бъдат приети в тази насока. Вече взехме решение за застъпниците - всеки един кандидат има право на застъпници, които да придружават избирателните кутии и да следят целия изборен процес", подчерта тя.

Според Емилова броят номинации няма да затрудни работата на комисията. Към момента те са 21 на брой, като от всички конференции е номинирана сегашният председател на БСП Корнелия Нинова. Емилова съобщи, че  на 21 март ЦКПИ ще се произнесе с окончателния списък с кандидатите за председател. Всички номинирани членове ще бъдат информирани за това  и  ще се очаква тяхното потвърждение дали ще се включат в лидерската битка.

"За първи път БСП съвсем демократично избира своя председател. Това е полезно за нашата партия, защото ще можем да чуем гласа на всеки един член и неговия избор- кой иска да води партията", завърши Вяра Емилова.