Сергей Станишев: Здравеопазването се нуждае от спешна финансова инжекция, иначе загива

Сеп 21, 2010 Новини БСП 0 1569

  Погрешната политиката на ГЕРБ води към тотален срив на системата на здравеопазването

 

Погрешната политиката на ГЕРБ води към тотален срив на системата на здравеопазването. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ИБ на НС на БСП в Пловдив. Лидерът на социалистите напомни, че още от края на миналата година Коалиция за България поиска здравеопазването да се финансира поне на нивото от 2009г., за да може да оцелее. „Тезата на правителството за реформи без пари и чрез финансово удушаване и сриване на болничната помощ е несъстоятелно. Това се нарича ликвидация, а не реформа", заяви Станишев. По думите му към момента ситуацията в здравеопазването е драматична и болниците изпадат масово в несъстоятелност. „Това, което финансовото министерство заявява, че до март 2011 година ще изплати задълженията, натрупани за дейност до този момент от около 130 млн.лв. е пълен абсурд", категоричен беше председателят на БСП. По думите му до тогава болниците ще фалират, а доставчиците ще предявят исканията си в съда. Освен това ще се натовари и бюджетът за следващата година, който ще бъде в общо по- тежко състояние. „Не е ясно накъде отиваме, няма отговор от правителството и няма адекватни действия", изтъкна Станишев. Той беше категоричен, че БСП няма да престане с активността си по тази тема. „Тя е една от възможните за вота на недоверие", изтъкна лидерът на БСП.

Станишев с тревога отбеляза, че лекарите и медицинските сестри масово се готвят да емигрират, защото са обезкуражени и не виждат перспектива, нито държавния ангажимент. Социалистите изразиха подкрепа за исканията на БЛС за оставка на Симеон Дянков - авторът на реформата, която лишава хората от конституционни права и за оставката на Анна-Мария Борисова, която няма план за действие. Станишев напомни, че наред с пълната некомпетентност на управляващите, ръководството на здравното министерство е проядено от конфликти на интереси. „Няма адекватен отговор от страна на премиера по тези въпроси, което също е абсурд", възмути се лидерът на БСП.

Секретарят на НС на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че държавата е най- неизрядният платец на здравни осигуровки за държавните служители. По думите й министерството на финансите дължи на хазната 800 млн.лв., които са вноските на държавните служители. „Използват се вноските на изрядните български граждани, на изрядните работодатели и чрез тях се запълва този ангажимент, който държавата не изпълнява към бюджета", поясни Нинова. По думите й управляващите запълват дупката в бюджета, която се отваря заради неспособността им да съберат приходи. Нинова беше категорична, че за това отговорност носи Симеон Дянков. Секретарят на НС на БСП отбеляза, че в антикризисният план на правителството от 1 април тази година има мярка, според която финансовото министерство всеки месец ще публикува на сайта си информация за движението по държавния бюджет и бюджета на Касата и НОИ. Информацията трябва бъде предоставяна и на бюджетната комисия в парламента. „Тази мярка не се изпълнява", изтъкна Нинова. Тя изтъкна, че социалистите настояват с всички парламентарни средства да се дава тази информация, но Цецка Цачева използва всички парламентарни методи да отхвърли въпросите на левицата. „Такава непрозрачност на управлението на публичните финанси не е имало никога", заяви Сергей Станишев. За пример лидерът на БСП напомни разминаването в отговорите, които Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Симеон Дянков дадоха за резерва на НЗОК. „Искахме да бъде създадена и парламентарна анкетна комисия, за да се знае какво е състоянието на резерва на Касата и ако е вярно, че има 1,2 млрд.лв., защо той не се използва по предназначение?", попита Станишев.

Председателят на БСП отрече обвиненията, че предишното правителство не е правило реформи. Станишев напомни за приетата стратегия за развитие на здравеопазването от парламента. Преструктурира се финансирането на болничната помощ. Подготви се реформа и за преструктуриране на болничната помощ. „Финансирахме с капиталови средства  модернизацията и закупуване на нова техника в големите областни болници", изтъкна Станишев. Той напомни и финансирането на спешната медицинска помощ. „Сега една година се правят експерименти", отбеляза в противовес лидерът на БСП. „Сега е нужна спешна финансова инжекция за спасяване на системата на здравеопазване", заяви Станишев. По думите му системата се нуждае от още минимум 450 млн.лв. за тази година.

„Община Пловдив трябва да брани своя интерес. Това, което прави правителството е пълно безобразие".  Така Станишев коментира проблема, който управляващите създават на пловдивчани с боклука на София. Станишев изтъкна, че предишното правителство, когато е предприемало такива действия, е поемало конкретни ангажименти към общините - Пловдив например получи 57 млн.лв. за благоустрояване, завърши се и първият в страната завод за битови отпадъци. „Управляващите обещаха на пловдивчани, че ще платят, ако приемат боклуците на София. Къде са тези пари?", попита председателят на БСП.  Станишев напомни обещанието на Бойко Борисов от 2009 година, че след година и половина столичани ще имат завод за боклук. Завод обаче няма.

Сергей Станишев изтъкна, че организацията на БСП в Пловдив и Пловдивска област е една от силните и винаги дава добри резултати на национални избори. „Сигурен съм, че влиянието на БСП може да бъде разширено в Пловдив област. БСП има амбицията да участва директно в управлението на общината в интерес на пловдивчани", заяви Станишев. Председателят на ГС на БСП-Пловдив Илия Баташки изтъкна, че социалистите имат намерението да покажат на предстоящите избори, че вижданията на левицата за управлението на Пловдив и областта са по- ценностните.

Станишев изтъкна, че Изнесените заседания на ИБ са важни не само за хората по места, но и за самото ръководство на партията. По думите му се води активен диалог с гражданите, чуват се техните ежедневни проблеми и политиката на БСП се коригира така, че да отговори на очакванията на членовете и симпатизантите на партията.