ГЕРБ превръща България в държава на бедните

Сеп 20, 2010 Новини БСП 0 1670

Сергей Станишев: Няма кой друг освен БСП да спре похода на ГЕРБ   Отиваме към държава на бедни хора заради политиката на ГЕРБ

Сергей Станишев: Няма кой друг освен БСП да спре похода на ГЕРБ

 

Отиваме към държава на бедни хора заради политиката на ГЕРБ. Как ще се стремим да бъдем средноевропейска страна, когато икономиката не работи, а хората обедняват. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на срещата си с пловдивските социалисти. Лидерът на БСП беше категоричен, че управляващите стоварват тежестта на кризата, създадена от самите тях, върху гърба на  гражданите като увеличават косвените данъци, замразяват заплати и пенсии. „ГЕРБ демонтира социалната държава с всяко свое действие. Има некомпетентност, има хаос, но и последователна дясна линия", изтъкна Станишев.

Според председателя на БСП най- големият провал на ГЕРБ е във финансовата и икономическа политика. „Тя е тотално сбъркана", категорично заяви Станишев. По думите му това става все по- очевидно както за българския бизнес, така и за хората. Лидерът на социалистите изтъкна, че управляващите изпълняват вече трети антикризисен план, а резултатите от предишните два са отрицателни. Има над 100 000 нови безработни и много фирми са изправени пред фалит. „ГЕРБ няма визия как да стимулира икономиката", обясни Станишев. Той изтъкна, че тази година, когато икономиките в Европа се съживяват и правителствата вървят към балансиран бюджет, в България се случва точно обратното и дефицитът за настоящата година ще е около 5%. От тази сбъркана политика следват и много негативни последици в социалната сфера - здравеопазването на практика се разпада, а пенсионната реформа ще накара хората да работят докато умрат. „Която и система да погледнем, нещата отиват към по- лошо. Това е основание да се иска вот на недоверие", категоричен беше лидерът на БСП.

По думите на Станишев акциите на МВР са доста показни - служат за рейтинг и отвличане на вниманието. Според лидера на БСП държавата става репресивна. „Има много силен страх, който се насажда съзнателно. Внушава се, че всеки може да бъде изкаран престъпник", изтъкна той. По думите му  управляващите водят страната към еднолично управление.

„Няма кой друг освен БСП да спре похода на ГЕРБ. Това е наш дълг пред България", категоричен беше лидерът на социалистите. Станишев изтъкна, че доверието в ГЕРБ спада през последната година и  се задълбочава разочарованието от правителството. Хората започват да си дават реална оценка за свършеното преди и сега, преценяват живеят ли днес по- добре и какво се случва с държавата. „Това обаче не може да бъде достатъчно за БСП. Нашата формула за действие се основава на две предпоставки - време, защото то води до все по- голямо разочарование от ГЕРБ  и натиск на БСП като основната опозиционна сила. Така ще укрепим и разширим доверието в партията", заяви Станишев. По думите му на БСП предстои сериозна подготовка за предстоящите избори догодина. Според него те ще бъдат много трудни и има реална опасност да бъдат манипулирани.

„Не може правителството да се разпорежда като с бащиния със собствеността на общината", заяви лидерът на БСП по повод проблема, който правителството създава на пловдивчани с болкука на София. Станишев изтъкна, че предишното правителстево, когато е предприемало такива действия, е поемало конкретни ангажименти към общините - Пловдив например получи над 50 млн.лв. за благоустрояване, завърши се и първият в страната завод за битови отпадъци. „В продължение на дълги години столицата не може да реши един елементарен проблем. Обещаха на пловдивчани, че ще платят, ако приемат болкуците на София. Къде са тези пари?", попита председателят на БСП.  Станишев напомни обещанието на Бойко Борисов от 2009 година, че след година и половина столичани ще имат завод за боклук. „Завод не само, че няма, а излезе информация, че от ЕК са върнали фиша с проекта за завода за битови отпадъци", отбеляза лидерът на социалистите.

Станишев изтъкна, че изнесените заседания на ИБ са важни не само за хората по места, но и за самото ръководство на партията. По думите му се води активен диалог с гражданите, чуват се техните ежедневни проблеми и политиката на БСП се коригира така, че да отговри на очакванията на членовете и симпатизантите на партията.