Георги Пирински: Когато мнозинството налага своите позиции, без да търси дебат с другите партии, това е в ущърб на държавата

Едно от големите предизвикателства пред парламента е  намирането на баланса в различните мнения

Едно от големите предизвикателства пред парламента е  намирането на баланса в различните мнения. Това заяви членът на ИБ на НС на БСП и зам.-председател на Народното събрание Георги Пирински в разговора си с участниците в Международната програма за млади лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион. 

Георги Пирински запозна младежите с работата на 41-то Народно събрание. Той изтъкна, че когато едно мнозинство налага своите позиции, без да търси дебат с другите партии, това е в ущърб на държавата. Пирински обсъди с участниците в Международната програма подготовката на Изборен кодекс, както и външната политика на България.

Политиката, насочена към младите хора и състоянието на гражданското общество бяха основните теми, по които младите лидери разговаряха със секретаря на ИБ на НС на БСП и депутат Антон Кутев и народните представители от Коалиция за България Ивелин Николов и Петър Курумбашев.  Без държавна подкрепа няма силни неправителствените организации и активно гражданското общество, посочиха депутатите. Те обявиха намерението си следващия месец да внесат законопроект за младежта, който да регламентира механизмите за правене на младежка политика, статута на младежките работници и доброволците.  

Ивайло Калфин и Кристиан Вигенин споделиха с младите лидери опита си като евродепутати. С всекидневната си работа в Европейския парламент се опитваме да защитим позицията, че разширяването на Европейския съюз е донесло позитиви, както на новите, така и  на старите страни-членки, изтъкнаха те. Според евродепутатите това работи в полза и на държавите, които сега тръгват по пътя на присъединяването си към ЕС.

Международната програма за млади лидери се провежда за трета поредна година по инициатива на БСП, като в нея се участват представители на 13 младежки леви организации. За първи път през тази година в нея се включват участници и от Черноморския регион. Целта на програмата е да запознае държавите с опита на България в членството на ЕС.