За пореден път сме изправени пред криза с отпадъците

  За пореден път сме изправени пред криза с отпадъците

 

За пореден път сме изправени пред криза с отпадъците. Това заяви депутатът от Коалиция за България Димитър Горов по повод проблема с извозването на битовите отпадъци на София. Недоволството на Горов беше породено от решението на Министерският съвет да натрупа 40 000 тона софийски боклуци в Ловеч, 60 000 тона в Карлово, 30 000 тона в Цалапица и 20 000 тона в Севлиево. „Ловешките граждани не желаят боклуците от София да идват в Ловеч заради некадърното управление в столицата", заяви Горов. Той напомни, че Софийска община се управлява от ГЕРБ вече пета година. „Явно някой не си върши работата, защото нито заводът е готов, нищо не се случва с управлението на отпадъците в столицата и продължаваме да решаваме проблема по един и същи начин - като разкарваме балите някъде в страната", коментира депутатът. По думите му така се наказват тези, които са си направили сметища за сметка на тези, които поради некадърност и некомпетентност не са го свършили. Горов показа на депутатите в парламента колажи, изпратени му от ловешките граждани като реакция срещу решението на правителството.

Според Захари Георгиев не може насилствено пряко волята на общините да се депонират отпадъците. По думите на Георгиев това, че съществува възможност при кризисни ситуации да се ползват депа на други общини, където има капацитет, не означава, че може това да става въпреки възможностите и че общините имат конституционното и законово право да преценяват тези възможности.

Михаил Миков напомни за „честитката", която се готви за българските граждани - нова такса депониране, която от 2011 година ще е 3 лева на тон. Депутатът поздрави министър Нона Караджова за смелостта, че е ревизирала срок, поставен от министър-председателя Бойко Борисов за изграждането на завода - от година и половина на 8-9 години. Миков напомни обещанието на Бойко Борисов, че завод за боклук ще има до година и половина. „Няма завод, но има честитки за Ловеч, за Карлово, за много български граждани", изтъкна депутатът.  Миков напомни, че капацитетът на сметището в Суходол се изчерпва, а всички разрешения за строителство за завода са дадени още преди две години. Депутатът добави, че има информация за сериозни проблеми с Европейската комисия относно строителството на завода за преработка на битовите отпадъци в София. Според Миков, ако министър Караджова има такава информация, трябва да я предостави на обществеността.