Явор Божанков: ГЕРБ реагират кризисно на всяка ситуация с популистки мерки

Янр 27, 2020 Новини БСП в медиите 0 728

27.01.2020

„Протестите на перничани са логичното развитие на ситуацията, тя се развива от половин година насам. В момента хората искат бързи решения, а властта се надяваше на природата. Ситуацията се задълбочава." Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Явор Божанков пред БНТ. По думите му е логично хората да са недоволни, но е нелогично, когато срещу тях се използва сълозтворен газ.

По повод предстоящия вот на недоверие, Божанков акцентира, че гласуването ще покаже кой крепи настоящото управление , защото по думите му математически управляващите в момента нямат мнозинство. Относно подкрепата на обявилите се за опозиционни парламентарни партии при гласуването, Божанков коментира: „Общественият интерес изисква такъв вот. От друга страна – тяснопартийният им интерес може би не го позволява“.

„Мотивите за вота не започват и не свършват с кризата в Перник, водни кризи има и в други общини. Целият ВиК сектор е в криза. Не става дума за природно бедствие, а за системно водена политика. Ние задавахме въпроси, викахме министри - реакция нямаше, затова стигнахме до вот на недоверие. Това са системни проблеми. Сектър „отпадъци“ е изграден върху една огромна лъжа“, подчерта социалистът.

„За да решим тези проблеми, са ни необходими решителни промени. ГЕРБ реагират кризисно на всяка ситуация с популистки мерки“, категоричен бе Божанков.

„Целта ни е след вота на недоверие всички да живеем в по-чиста околна среда. Този вот вече дава своите резултати и има конкретни мерки, взети в резултат от действията ни“, каза още народният представител от левицата.