Сергей Станишев: Хората губят работа, губят перспектива

Сеп 13, 2010 Новини БСП 0 1072

Вотът на недоверие не е самоцел, а изразител на най- тежките проблеми в обществото   Консултациите за вот на недоверие ще продължат да се водят през втората половина на тази седмица

Вотът на недоверие не е самоцел, а изразител на най- тежките проблеми в обществото

 

Консултациите за вот на недоверие ще продължат да се водят през втората половина на тази седмица. Всяка партия ще направи допълнителен анализ по възможните теми, които вече са били обсъдени и ще продължим разговорите с ДПС. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев. Той беше категоричен, че вотът на недоверие не е самоцел и трябва да отговаря на най- острите обществени настроения, за да има сериозна дискусия и чуваемост. Лидерът на БСП изтъкна, че основни теми, по които се дискутира за предстоящия вот са здравеопазването, социалната сфера и образованието. Според Станишев задълбочаването на проблемите в тези сфери e резултат от провала на антикризисната политика на управляващите. „Проблемът не е, че няма теми. Те са твърде много", отбеляза Станишев. Според него би трябвало да се говори за цялостната политика на кабинета, но за това все още няма достатъчно чуваемост и би направило невъзможно искането на друг вот на недоверие през следващите шест месеца. 

Сергей Станишев отбеляза, че левицата има реални общи критики с десницата по отношение на провала на антикризисната политика на правителството. Лидерът на БСП се аргументира с факта, че България е държавата в ЕС, в която кризата се задълбочава. Докато в Германия, например тази година планират 3% растеж, в България спадът продължава за първите две тримесечия. „Хората губят работа, губят перспектива", заяви Станишев. По думите му реалните проблеми във всички сектори произтичат от начина на функциониране на правителството, от едноличния характер на режима, от хаотичността и от липсата на стратегия.

Председателят на БСП коментира и непрекъснато променящите се намерения на правителството. Като пример Станишев напомни думите на премиера Борисов, че най- добрата антикризисна политика са били арестите. „След една година, с огромно закъснение, проумяха, че инфраструктурните проекти, публичните разходи са важна антикризисна мярка, най- ефективната. Само че времето е пропуснато", изтъкна лидерът на БСП. Станишев напомни, че през 2009г. цяла Европа, в това число предишното българско правителство, са инвестирали в инфраструктура, за да създадат работа, икономически обороти, за да има доходи за хората и да има постъпления в хазната. Правителството на Бойко Борисов обаче не разплати на бизнеса, задържаше плащания по инфраструктурни проекти. „Нищо не се правеше, за да постигнат балансиран бюджет", напомни Станишев. По думите му с актуализирания бюджет тази година управляващите създават огромен дефицит около 5% от БВП. „От там идват всичките проблеми", добави председателят на БСП.

„Версии всякакви", беше коментарът на Станишев на журналистически въпрос по повод кандидатурата на БСП за предстоящите президентски избори. „Нямам коментар, не наблюдавам чужди смс-и", заяви лидерът на БСП по повод информациите за кореспонденция между премиера Борисов и Алексей Петров. Станишев напомни, че Петров и Борисов са били доста близки навремето.