Днешното изказване на Симеон Дянков е още една причина да искаме вот на недоверие заради колапса на здравната система

Мая Манолова: Вече само октоподът Паул знае колко са парите в Здравната каса и колко от тях ще бъдат използвани за здраве   Чутото от Симеон Дянков не само, че не ни демотивира, но и ни дава допълнителни основания здравеопазването да е сред приоритетните теми за искане на вот на недоверие

Мая Манолова: Вече само октоподът Паул знае колко са парите в Здравната каса и колко от тях ще бъдат използвани за здраве

 

Чутото от Симеон Дянков не само, че не ни демотивира, но и ни дава допълнителни основания здравеопазването да е сред приоритетните теми за искане на вот на недоверие. Това заяви зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов след изслушването на финансовия министър в парламента за средствата на НЗОК. Найденов определи изявата на вицепремиера като зле скроен сценарий, целящ да оправдае правителството за драматичното състояние на системата на здравеопазване. Според зам.-председателя на ПГКБ  изслушването е приятелско намигване към Синята коалиция с твърдението, че от 2001г. реформи в системата на здравеопазването не са осъществявани. „Разбрахме, че от 2001г. няма реализирана реформа според Дянков, но не разбрахме защо 14 месеца от началото на управление на ГЕРБ няма реформи и защо се влошава ситуацията в здравеопазването", отбеляза Найденов.

Зам.-председателят на ПГКБ изтъкна, че в счетоводните обяснения на Дянков за движението по сметките на НЗОК са потънали отговорите на важни въпроси като например - защо Касата не разплаща извършваните здравни услуги и медицинска помощ; защо системата е изправена пред финансова криза; защо здравните заведения са принудени да правят листи на чакащите; защо са отменени плановите приеми и операции; защо дори спешната помощ се финансира с 50%; защо хората не получават гарантирани по Конституция права за качествено и достъпно образование. „Българските граждани трябва да знаят, че здравните им осигуровки в момента основно крепят стабилността на фиска и не се използват по предназначение - за финансиране на здравеопазването и за предоставяне на достатъчни като обем и качество здравни услуги към хората", каза Ангел Найденов. Той призова министрите на ГЕРБ да престанат да се изявяват като историци и да започнат да действат като управленци.

Секретарят на ПГКБ Мая Манолова също изрази възмущението на левицата от това, че Симеон  Дянков не отговори на нито един от поставените въпроси. „След отговорите му само октоподът Паул знае колко са парите в Здравната каса и колко от тях ще бъдат използвани за здраве", заяви Манолова.   По думите й след като се смениха двама здравни министри, трима шефове на Касата и четирима шефове на комисията по здравеопазване, хаосът в системата е пълен.