Няма да приемем да се зачертаят 45 години от българската история

Сеп 09, 2010 Новини БСП 0 1511

  Вандали поругаха Братската могила часове преди отбелязването на 66-тата годишнина от 9 септември 1944г

 

Вандали поругаха Братската могила часове преди отбелязването на 66-тата годишнина от 9 септември 1944г.

 

Девети септември винаги ще остане в съзнанието ни като символ на началото на градежа на България. Няма да приемем да бъде забравен трудът на поколения българи. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на поклонението на Братската могила в София. Социалистите поднесоха венци и цветя, за да отбележат 66-ата годишнина от 9 септември 1944г.

В словото си лидерът на БСП изтъкна, че на Девети септември се е сложил край на една епоха от българската история - епоха, в която България е претърпяла 2 национални катастрофи, била е хвърлена в гражданска война и бе най-изостаналата държава в Европа с 80% неграмотни. "Неслучайно българските граждани определят датата като най-значимото събитие на 20-ти век", отбеляза Станишев.

Председателят на БСП изрази своята загриженост, че днес страната ни минава през тежка икономическа криза. По думите му заради некадърността на управляващите нейната тежест се прехвърля върху плещите на пенсионерите, младежите и работниците. „Страната ни върви към установяване на режим. Режим, който не търпи несъгласие, който потъпква човешки права за своя политическа изгода", предупреди лидерът на БСП.

Според Станишев е страшно, че днес в 21 век в България има партии, които изповядват неофашистки ценности, идеологии и политики. „Фашизмът никога не е съзидателен, той разрушава и разделя хората", отбеляза Сергей Станишев. Доказателство за думите му е, че часове преди поклонението вандали зацапаха Братската могила с фашистки символи.

„Посланията, които извличаме от светлата дата са солидарност, готовност за саможертва, съпротива, морал и визия как искаме да изглежда България в следващите десетилетия", каза в речта си членът на ИБ на НС на БСП Георги Кадиев. Той беше категоричен, че социалистите ще  направят всичко възможно идеите на предците им да не бъдат забравени.

Стотици социалисти почетоха годишнината, въпреки проливния дъжд. „Дано ни върви „като по вода" в предстоящия политически сезон", коментираха те. Между тях бяха секретарят на ИБ на НС на БСП Антон Кутев, членът на ИБ на НС на БСП и зам.председател на Народното събрание Георги Пирински и председателят ГС на БСП-София Румен Овчаров. Участие в честването взеха още представители на Българския антифашистки съюз. Преди началото на официалната програма Джулия Александрова рецитира стихове на Дамян Дамянов, с които развълнува събралите се хора.