Очевидни са провалите на правителството на ГЕРБ в редица сфери

От Коалиция за България смятат, че вотът на недоверие към правителството на ГЕРБ трябва да се състои преди дискусията по бюджета за следващата година   Има достатъчно провали в много сфери от управлението, за които има основание да се иска вот на недоверие с много сериозни и тежки аргументи

От Коалиция за България смятат, че вотът на недоверие към правителството на ГЕРБ трябва да се състои преди дискусията по бюджета за следващата година

 

Има достатъчно провали в много сфери от управлението, за които има основание да се иска вот на недоверие с много сериозни и тежки аргументи. В редица сфери виждаме явна липса на стратегическа визия. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев след проведените днес консултации с ДПС по внасянето на първия вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. От левицата смятат, че вотът трябва да се състои преди дискусията по бюджета за следващата година. „Дискусията по вота може да повлияе върху политиката на бюджетно финансиране на съответната област", аргументира се Станишев. Той обяви, че през следващата седмица ще продължат разговорите с ДПС, като ще бъде прецизирана темата, по която ще се иска вот на недоверие. „Целта е да бъдем най- адекватни на очакванията на българските граждани", отбеляза председателят на ПГКБ.

От Коалиция за България са категорични, че провалът на антикризисната политика на управляващите е очевиден. Това според левицата води до тежки последици и за други сфери. Здравеопазването например е в пълен колапс, поради което това е една от възможните теми за вот на недоверие. Друга тема е кризата на духовната сфера и политиката, която води правителството по отношение на образованието, науката и културата. „Потенциална тема е и социалната политика, обедняването на българите и намеренията за пенсионната реформа, която ще накара българите да работят докато умрат", каза още Станишев.

На срещата между ПГКБ и ДПС е било констатирано, че това е първото правителство, което за такъв кратък срок от време е заработило основания за вот на недоверие за цялостна политика. „Такъв вот обаче би затворил възможността да се внасят вотове на недоверие по редица теми", отбеляза Станишев. Динамиката на кризата, обедняването на българите, сривът в здравеопазването, липсата на перспектива за образованието изключват този подход.

Сергей Станишев изтъкна, че вотът на недоверие има няколко цели. Първата е да се заяви ясна позиция по политиката на правителството в съответната сфера. Втора цел е ясното разграничаване между опозиция и управляващи в политическото пространство. „Има една  или две партии, които едновременно играят на управляващи и на опозиция. Няма как да стане това, не може да има хамелеонщина", категоричен беше председателят на ПГКБ. Третата цел според него е изостряне на дискусията по дадена тема, посочването на слабости на министри, промени в кабината и в политиката, която се води. „Отворени сме за разговор с всички парламентарни групи, които не подкрепят политиката на правителството", каза още Станишев.