Иван Ченчев : Медийната среда в България не е в добро състояние

Дек 10, 2019 Новини БСП в медиите 0 995

10.12.2019

„Обществените медии са поставени под зависимост от управляващите. От БСП предвидихме в нашият законопроект обществените медии да бъдат финансирани от фонд, който е приет отдавна, но за съжаление към този момент не съществува.  В момента правителството отпуска средствата за БНТ и БНР, но по този начин тези медии стават зависими. Ако съществува фондът,  средствата, от които се издържат обществените медии, няма да идват от управляващите". Това заяви  народният представител от „БСП за България“ Иван Ченчев по БСТВ. Той допълни, че  по този начин контролът на харченето на парите на данъкоплатците ще стане по-сериозен. Ченчев  обърна внимание на дефицита на БНТ от 45 млн. лв, който по неговите думи продължава да расте.

„Медийната среда в България не е в добро състояние. Поради тази причина по време на последният парламентарен контрол от БСП имахме питане към управляващите по отношение свободата на словото в страната”, коментира народният представител. Той обясни че, дебатът,  инициран от БСП, е бил необходим и ползотворен. „Премиерът Борисов каза, че няма цензура в България, защото всеки  говори каквото си иска. Ако така се схваща свободата на словото, не е чудно, че сме се докарали дотук”, каза Ченчев. 

Запитан за мнението му за бюджета за 2020 г., социалистът коментира, че той няма да подобри живота на хората. „Управляващите казват, че има пари, но не приложиха нужните мерки в бюджета. За пореден път те не се погрижиха за пенсионерите. Здравеопазването остава лошо и няма изгледи да се подобри. Следваща година на управление ще бъде още от същото, както стана с бюджета”, завърши Иван Ченчев.