Атанас Костадинов: Бездействието и безхаберието във водния сектор е умишлено

Дек 04, 2019 Новини БСП в медиите 0 687

България лъже Европейския съюз, че управлява водите в съответствие с рамковата директива

"България се събужда без вода. Имало е и случаи, в които България се събужда под вода. И двете крайности са пример за неустойчивото управление на водния сектор". Това заяви Атанас Костадинов, народен представител от ПГ "БСП са България", пред БСТВ.

Според него шефът на ВиК- Перник не може да бъде виновен за проблемите с безводието в Ловеч, Плевен, Шумен, Котел, Въча. "Очевидно има друг проблем, системен, който или не се казва, или не се разпознава, което е още по-лошо. България отдавна лъже Европейската комисия, че управлява водите в съответствие с рамковата директива. Проблемът има два компонента - фасада, че нещо се прави, но и съвсем злонамерено стратегическо планиранe на тяхното използване с цели, различни от публичните. Все още има управленски кадри на ниво дирекция и заместник-министър, които не правят разлика между реформата на водния сектор и реформата на ВиК сектора", каза Костадинов. По неговите думи Европейската комисия е искала от България да  направи реформа във водния сектор, а правителството е направило реформа на ВиК сектора. "Това е нищожно и сега берем плодовете", допълни народния представител.

"Това, което трябва да се направи, е- първо, незабавнo да се даде живот на Националната стратегия за управление на водния сектор. Второ, всеки, който не прави разлика между стратегия във ВиК сектора и Национална стратегия за управление на водите и развитие на водните ресурси, не трябва да се занимава с тези въпроси", заяви Костадинов. Той каза още, че  вече има създадени стратегия за сектора и подробен план за действие, но те не са приети от МС и по тях се бездейства. Според депутата на левицата това бездействие и безхаберие е умишлено - с цел да се назначат определени лица, които да управляват големите водни проекти. "В дългосрочен план, това казва стратегията, разработена от Световната банка, понеже България няма достатъчно пари, ще ползва финансови инструменти.  Това означава водни заеми и покачване цените на водата", категоричен бе Атанас Костадинов.