Филип Попов : Назрял е моментът за повече съдебен контрол в прокуратурата

Дек 02, 2019 Новини БСП в медиите 0 773

02.12.2019 г.

"Има обществено съгласие, че е назрял моментът за повече съдебен контрол върху прокуратурата". Това каза Филип Попов, народен представител и секретар на ПГ "БСП за България", пред БСТВ. "В рамките на тази конституционна рамка, която имаме в момента, БСП сме направили това предложение - актът, с който прокурорът се произнася по това дали да образува едно досъдебно производство, и отказът с това постановление да се образува досъдебно производство да подлежи на обжалване пред съда. Запазва се и възможността, ако това не бъде обжавлано пред съда, по-горестоящият прокурор съответно да упражни контрол". Така той обясни законодателното предложение на левицата. Попов изрази надежда, че предложението ще срещне подкрепа сред другите парламентарни сили, тъй като така може още другата седмица то да влезе в правна комисия, после да се гласува в заседателна зала и съответно  да стане закон.

Филип Попов очерта и основните проблеми на изборното законодателство, които, по неговите думи, са се видяли на последните местни избори - над 600 хил. недействителни бюлетини, възможност за административен натиск, вземането на решения в секционните комисии с обикновено мнозинство. "Това са тежки пороци и водят до изкривяване на представителната демокрация. С едно машинно гласуване, каквото ние искахме, броят на недействителните бюлетини щеше да бъде сведен до минимум", каза той. Според него  прокуратурата и МВР, органите, които е трябвало да упражнят контрол по време на изборите, са  бездействали. "Понеже на много населени места българите са доведени до състояние на липса на всякакви възможности и перспектива, дървата за огрев победиха демокрацията. Купуваха се гласове с брашно, олио, стоки от първа необходимост. Това показва на какво дередже е обикновеният българин", добави още той по темата за изборите.

Според Филип Попов управляващите гузно мълчат за Северозапада. От  обещаните инвестиции хората там нищо добро не са видяли за 10 години, а  регионът изостава все повече и повече. По думите на Попов, когато министри идват в Северозапада то е да закрият нещо и даде за пример такъв случай, когато в химическия завод във Видин са се съкратили 200-300 човека след министерска визита.

Според народния представител БСП бележи ръст- като се позовава на изборните резултати от президентските до последните местни избори. "Вътрешната опозиция в БСП обича да приглася на критикарите от ГЕРБ, че нямаме никакъв растеж. Но те си останаха необосновани и доказаха, че по-скоро са продиктувани от някакъв субективен интерес. Очертахме се като единствената алтернатива на това безхаберно управление. Доказваме го ежедневно със законопроектите, които предлагаме, с "Визия за България", като ние сме единствената партия, направила такъв документ в последното десетилетие. На фона на всички социалистически партии в Европа, БСП е единствената , която бележи ръст. Това е така, защото БСП е тази партия, в която хората намират своята надежда за по-добро и социално управление на страната", каза още Филип Попов.