Предстоящият вот на недоверие ще е разделителна линия между управляващи и опозиция

Сеп 07, 2010 Новини БСП 0 1536

  Сергей Станишев:Предстои сезон на още по- бързо обедняване на хората   Още тази седмица ще започнем консултациите за внасяне на вот на недоверие към правителството

 

Сергей Станишев:Предстои сезон на още по- бързо обедняване на хората

 

Още тази седмица ще започнем консултациите за внасяне на вот на недоверие към правителството. Това обяви на пресконференция председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев. Лидерът на социалистите изтъкна, че отношението на политическите сили към вота ще е показателно за това кой е част от управлението и кой е в опозиция и не подкрепя политиката на правителството. „Това ще е ясна разделителна линия", отбеляза председателят на БСП. Станишев определи като неубедително поведението на тези политически сили в парламента, които не приемат фундаментални политики на правителството, но не биха подкрепили вот на недоверие, иницииран от социалистите.

Сергей Станишев изброи три теми, които могат да  бъдат основа за вота на недоверие. Първата тема е свързана със състоянието на здравеопазването. Според лидера на БСП здравеопазването е в пълен колапс и нито една система не функционира нормално. „Отива се към много тежък, лош сценарий", предупреди Станишев.

Втората тема е провалът на антикризисната политика на правителството. Лидерът на БСП изтъкна, че докато в ЕС е налице икономически растеж, в България спадът продължава. За първото тримесечие спадът е 3.5% от БВП, а за второто е 1.6%. По думите на Станишев провалът на правителството е за сметка на гражданите.

Третата тема, която може да бъде основание за вот на недоверие, е свързана с доходите на хората и влошаването на качеството на живот. „Този политически сезон ще е на още по- бързото обедняване на хората", предупреди председателят на БСП. Станишев напомни, че в рамката за бюджета до 2013г. има замразяване на пенсии и на доходи. Ще има  обаче увеличаване на цени и на данъци, особено косвените данъци. „ГЕРБ говори за средно европейска държава като стандарт на живот, но ни се предлага съвсем различна политика", категоричен беше лидерът на БСП.

 „В тази форма на управление, която е еднолична, отговорността е на премиера", изтъкна Сергей Станишев. „ГЕРБ да не се опитват да играят сценката за добрите и лошите ченгета - за лошия Дянков и лошата Борисова и добрия премиер", коментира лидерът на БСП.  Той беше категориен, че за всички поразии на правителството отговорност носи Бойко Борисов.  

Сергей Станишев коментира обещанието на премиера до края на мандата да бъдат усвоени 90% от европейските средства. Лидерът на БСП изтъкна, че към момента е изминало половината от времето за договаряне на средствата от ЕС. Договорени са 25% от възможните средства, като близо 20% са договорени от предишното правителство. Остава още 50% от времето, за което трябва да се договорят 75% от средствата, които са отпуснати за България. Станишев каза още, че е изминало 40% от времето за разплащане. България е разплатила 4.5%. За останалото време трябва да се договорят и разплатят 95% от средствата, които са планирани за страната ни. „Догодина ще съпоставим гръмките обещания на ГЕРБ и реалното изпълнение", заяви Станишев.

Членът на ИБ на НС на БСП Ангел Найденов отбеляза, че един от най- големите проблеми е липсата на дългосрочна визия на правителството за развитие на страната. По думите му дефицитът на стратегическо мислене е причина управляващите да действат на принципа „проба-грешка". Според Найденов липсата на визия лесно обяснява и безпардонното и цинично отношение на премиера при обсъждането в пленарна зала на доклада за позициите на правителството по отношение на ЕС.

Ангел Найденов представи позицията на ИБ на НС на БСП за състоянието на здравеопазването в страната. Социалистите настояват да бъдат осигурени 205 млн.лв. за дофинансиране на здравната система. От БСП са категорични, че трябва да бъдат разплатени в пълен обем всички здравни услуги и дейности, осъществени от изпълнителите на медицинска помощ. „Това означава да се мине през актуализация на бюджета на Касата", изтъкна Ангел Найденов. По думите му се налага и актуализация на бюджета на здравното министерство, дори и това да означава актуализация на бюджета на страната. От БСП настояват средствата за здравеопазване за 2011г. да не са по- малко от тези за 2009г. „Настояваме и за пълен отчет на НЗОК за изразходваните през 2009г. средства", каза още Найденов. По думите му няма разумно обяснение защо след като Касата е преизпълнила излишъка с 54 млн.лв., не се разплащат средства. Ангел Найденов обяви, че БСП ще подготви и внесе текст, който да регламентира управлението на излишъка и на резерва на НЗОК, само след решение на парламента.

„Правителството трябва да предложи план за спасяване на лечебните заведения от фалит", категоричен беше членът на ИБ на НС на БСП Михаил Миков. По думите му управляващите трябва да заявят ясна позиция пред опасността някои лечебни заведения да бъдат вкарани в процедура по несъстоятелност. Според Миков не е имало период след 1999г., в който да е била по- голяма миграцията на медицински специалисти извън България. „В една болница като ги попитах какво правите, те ми отговориха - седим си на куфарите", отбеляза Миков. По думите му здравният министър Борисова не е направила нищо, за да спре този процес.

Пълния текст на пресконференцията може да прочетете тук >>>