Драгомир Стойнев: Алтернативният бюджет на БСП е насочен към младите хора и младите семейства

Бюджетът, предлаган от управляващите, ще бъде пагубен при една икономическа криза

"Ние сме една от най-болните нации, една от най-неграмотните нации и най-бързо изчезващата нация,  а управляващите ни предлагат още от същото. От БСП казваме - не". Това каза Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ "БСП за България", във връзка с Бюджет 2020 пред БТВ.

Той алармира, че настъпва нова икономическа криза, при която този бюджет би бил пагубен. "Притеснени сме, защото правителството не анализира какъв ще е ефектът от Брекзит и от търговските войни между САЩ и Китай върху икономиката. В Еврозоната всички преразглеждат своите прогнози за икономически растеж. Това е една проциклична мярка, в момент, в който има тъмни облаци, да представяш балансиран бюджет" , заяви Стойнев. Според него в бюджета трябва да има буфери и трябва да се инвестира в младите хора и те да бъдат подпомагани. "БСП предлага алтернативен бюджет, който да е за младите хора и за младите семейства", каза той и посочи част от мерките за това, които са заложени в него: данъчен стимул за всяко работещо семейство с деца, един учебник по предмет и тези учебници да бъдат безплатни от 1 до 12 клас, безплатни лекарства за деца до 14 годишна възраст, както и  част от данъците да остават в общините, за да бъдат те по-независими от партийните пристрастия на централната власт при определянето на бюджетите им.

Драгомир Стойнев определи намаляването на субсидията на 1 лв. на глас от страна от ГЕРБ преди местните избори като репресивен акт, целящ да задуши гласа на опозицията. "Според нашите изчисления 8 лв. на глас е сумата, която отговаря на нормалното функциониране на една политическа сила. На подобно мнение са и други политически сили. Тук става въпрос за демокрацията в страната, защото иначе направо да сложим чл. 1 в Конституцията и да се знае, че има само една партия. На другите да не се помага или направо да се забранят", каза още той.

"Още, когато се създаваше КПКОНПИ, БСП заяви, че моделът на функционирането й е погрешен и че председателят на тази институция трябва да се назначава от президента. Изключително опасно е, ако на тази институция се сложи човек, който е контролируем от управляващите. Този човек трябва да е изключителен професионалист и да може да държи юздите на тази институция и да не позволява да се стига до злоупотреби". Това каза Стойнев във връзка с предстоящото избиране на нов председател на антикорупционната комисия и заяви, че парламентарната група на БСП ще изчака да види концепцията на кандидатите за начина на функциониране на институцията преди да вземе решение как ще гласува.