Анна Славова : БСП настоява за безплатни лекарства на децата до 14г. и по-нисък ДДС за всички лекарства

20.11.2019 г.

"Приоритетите на БСП в здравеопазването,  както са записани във "Визия за България", и които разглеждаме в нашия бюджет за 2020г. са в три основни аспекта. Най-важното е болниците да престанат да бъдат търговски дружества. Това е в основата на всички проблеми, които има сферата на здравеопазването. Оттук е проблемът и със заплатите на медицинските специалисти, и с остойностяването на клиничните пътеки. Лечебните заведения не могат да бъдат търговски дружества". Това заяви по БСТВ народният представител от "БСП за България" Анна Славова.

Тя разказа и за другите два основни приоритета на левицата в здравеопазването. "От БСП настояваме за безплатни лекарства за всички деца до 14 годишна възраст. Ние сме в дълг към нашите деца", обясни Славова. Тя изтъкна и другото искане на БСП за намаляване на ДДС върху лекарствата на 9%, като подчерта, че страната ни е на едно от първите места по доплащане на лечение в европейски мащаб.

Анна Славова коментира и проблемите на сегашната детска болница , която е единствената в страната. "Тази болница не разполага с отделение по образна диагностика.Там няма нито скенер, нито  ядрено-магнитен резонанс. Това означава, че много деца  биват пренасяни в студ и сняг по улиците в  колички до съседната болница, за да им бъде направено определено изследване. Това е немислимо в 21-ви век", каза народният представител.

Относно изграждането на новата детска  болница в стара сграда, Славова отбеляза, че са отпуснати 100 милиона за възстановяване на сградата, за да стане детска болница и отделно Здравното министерство кандидатства пред ЕС за още 100 млн. Тя обясни, че по разчети една нова детска болница може да излезе около 50 млн. лв. " Отправих запитване към Министерство на здравеопазването да се предостави доклада за състоянието на тази сграда, тъй като имам информация, че има множество проблеми в конструкцията й, и е почти невъзможно дострояването й. Въпросът ми към здравния министър е- защо вместо да се изгради напълно нова болница за много по-малко средства, той продължава да настоява детската болница да бъде в стара сграда, на която  първата й копка е направена през 1976г.", попита Анна Славова.