Европейската комисия е обезпокоена от забавянете на проектите по програмата за териториално сътрудничество между България и Гърция

  Европейската комисия изрази притеснение във връзка със забавяне изпълнението на проектите по програмата за териториално сътрудничество между България и Гърция

 

Европейската комисия изрази притеснение във връзка със забавяне изпълнението на проектите по програмата за териториално сътрудничество между България и Гърция.

„Комисията е доста обезпокоена от дългото забавяне при оценката на проектите и процеса на подбора им, което обикновено се очаква да трае около 3 месеца. Към настоящия момент - десет месеца след крайния срок, проектите за финансиране все още не са подбрани."

Това се казва в писмо на европейския комисар за регионалната политика Йоханес Хан в отговор на писмено запитване, внесено от българския евродепутат от Групата на социалистите и демократите (С&Д) Ивайло Калфин. В получения отговор за първи път ЕК си позволява категорични оценки по състоянието на програма за еврофинансиране след размразяването на плащанията по предприсъединителните фондове.

Еврокомисията недоумява какво е блокирало процеса за набиране на проекти, започнал в началото на 2009 г. Още повече, че интересът към кандидатстване за евросредства за трансгранични проекти е бил забележителен, като потенциалните кандидати са били четири пъти повече от предвиденото.

Дългото забавяне в различните етапи от подготовката и реализирането на изпълнението е характерно и Европейската комисия неведнъж е обръщала внимание на гръцките и българските органи към факта, че това е недопустимо, се казва в отговора.

Според ЕК отчасти изоставането може да се обясни с проблемите в Гърция и антикризисните мерки, предприети от Атина за справяне с огромния бюджетен дефицит, които направиха по-трудно дофинансирането на регионални проекти. Въпреки това в отговора от кабинета на еврокомисар Хан се подчертава изрично, че за него е необяснимо, защо след като към програмата има такъв интерес от бизнеса, правителствата и в София, и в Атина не я поставят сред приоритетите си.

Той добавя, че ЕК неколкократно е обръщала внимание на властите, че програмата трябва да бъде обявена за приоритетна и че втората покана за набиране на проектни идеи не бива да се отлага.

 „Комисията ще продължи да съдейства на програмните органи и отблизо ще наблюдава цялостния напредък на тази програма",  уверява комисар Хан в писмото си до Ивайло Калфин.

Предишното правителство подготви документите за първата покана за набиране на проектни идеи в началато на миналата година, а самата покана беше публикувана през септември 2009 г., като целта беше разпределението на първите 60 млн. евро от пакета. Крайният срок изтече в края на октомври, но и до днес проектите не са оценени и не са определени тези, чието изпълнение ще бъде финансирано.

Програма „Европейско териториално сътрудничество България-Гърция" има бюджет от 130 млн. евро до 2013 г., които са предвидени за над 80 приоритетни области, включително подобряване на транспортната (изграждане на магистрали и жп връзки), социалната и икономическа инфраструктура в трансграничния регион. Тя беше официално открита на 4 септември 2009 г.  в Солун. Общият бюджет по програмата възлиза на 130 277 598 евро, като 110 735 958 евро (85%) ще се финансират от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), а 19 541 640 евро (15%) са национално съфинансиране.

В България „Програмата за европейско териториално сътрудничество „Гърция - България 2007 - 2013 г." се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и по задание включва възможност за разработване на проекти за насърчаване на предприемачеството, съвместното управление на водите и отпадъците, съдзаване на индустриални паркове, промоция на алтернативния туризъм, размяна на експерти и подобряване достъпа до трудовия пазар и други.