Мая Манолова: Правителството пази фиска, а не здравето на хората. Това е цинично!

Коалиция за България настоява парите, събрани от българските граждани за здраве, да не бъдат харчени за друго   ДЕКЛАРАЦИЯ На Парламентарната група на Коалиция за България,  прочетена от секретаря на ПГКБ Мая Манолова       През последните месеци управляващите доведоха здравеопазването до колапс

Коалиция за България настоява парите, събрани от българските граждани за здраве, да не бъдат харчени за друго

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

На Парламентарната група на Коалиция за България,  прочетена от секретаря на ПГКБ Мая Манолова

 

 

 

През последните месеци управляващите доведоха здравеопазването до колапс. Част от болниците, в резултат на драстичното недофинансиране, са в ликвидация, а останалите са изправени пред фалит. Преустановен е плановият прием на пациенти,  съставят се листи на чакащите, недостигат лекарства и консумативи, лекари и медицински специалисти напускат страната. И всичко това е придружено с опит да се сатанизират лекарите и пациентите. И с внушението, че в здравната система няма пари.

На фона на този здравен апокалипсис от изявлението на финансовия министър можем да прочетем нещо друго, че пари в системата има, но той няма да ги използва за здраве.

1. Вчера финансовият министър, за да оправдае намерението си да не даде на болниците от парите в резерва, заяви, че "от 2000-та година насам резервът на здравната каса не е пипан, в която и да е година. В годините, в които тя е на дефицит, този дефицит е бил покриван със средства от държавния бюджет".

И наистина - през всички изминали години тогава управляващите наистина не са посягали на парите в резерва на НЗОК и са осигурявали недостига чрез средства от централния бюджет. Но! Това никога не е било за да се осигурява стабилността на фиска, а за да се запази стабилността на здравната система. Защото, логично, предназначението на резерва е да бъде използван при криза. За да остане при криза здравната система жива, а не в колапс. За да не умират българските граждани поради невъзможност за лечение.

2. От същото изявление на финансовия министър научихме, че от 375 млн. лв. през 2008 г. до сега резервът на НЗОК е нараснал на 1 234 700 000 лв. Тоест, по време на криза парите в резерва растат. Но! За да гарантират стабилността на фиска, а не здравето на хората. Е, ако това не е цинично, че правителството в днешната кризисна ситуация пази фиска, вместо да пази хората.

3. Преди няколко дни премиерът Борисов пое ангажимент пред лекарския съюз и синдикатите да осигури финансирането на болниците в размер на 205 млн. лв.

Финансовият министър обяви, че тези средства няма да са от резерва на НЗОК. Което поражда въпрос и тревога.

Въпросът е -  Кой е източникът на тези средства? Финансовият министър трябва да го заяви незабавно. Затова ПГ на КБ огласява настоящата декларация с настояване министър Дянков да каже откъде ще вземе тези 205 млн. лв.

Огромната ни тревога е, че след като тези пари няма да бъдат осигурени от естествения им източник - резерва на НЗОК, Дянков ще лиши други системи от жизнено необходимите им средства. Затова той трябва да отговори - дали ще вземе парите от образованието? Или от правосъдието? Или пак от общините? Или може би ще лиши бизнеса от обещаните им 650 млн. лв. Или ще лиши социално слабите, защото парите им, според последната актуализация на бюджета, са в премиерския фонд? Кой ще бъде потърпевшият?

По този начин отново сме в ситуация, в която правителството, за да запази стабилността на фиска, ще дестабилизира други социални системи.   

 

Затова ПГ на КБ настоява:

 

1. Парите на българските граждани, събрани от тях за здраве, незабавно да бъдат насочени към острите нужди на здравеопазването.

 

2. Незабавна актуализация на бюджета на НЗОК и на бюджета на Министерство на здравеопазването, които да осигурят необходимите средства за лечение и спешна помощ.

 

3. Още веднъж настояваме главният прокурор да започне разследване за това кой и на какво основание, зад гърба на българския парламент, се разпореди 455 мил. лв., събрани от българите за здраве през 2009 г., да не бъдат използвани за разплащане с болниците, а да отидат в сметки на БНБ.

 

4. ПГ на КБ заявява категорично несъгласие с намерението за ново увеличение и доплащане в здравната система. Натрупаният резерв в показва, че пари в здравната каса има. Затова сме против допълнителното вадене на пари от пробития джоб на българина.

 

5. Колапсът на здравната система е категорично доказателство за отсъствието на политика, която да осигури здравето на българина. Че управляващите не са в състояние да се справят с нито един от важните проблеми на хората.