Ивайло Калфин: България не печели нищо от розовите очила на правителството

Сеп 02, 2010 Новини БСП в медиите 0 1361

Ако през есента на миналата година сме били в средата на класацията на европейските страни,13-14 място, по усвояване на Кохезионния фонд от април тази година сме твърдо на 27-то място, в опасната "червена зона"

Ако през есента на миналата година сме били в средата на класацията на европейските страни,13-14 място, по усвояване на Кохезионния фонд от април тази година сме твърдо на 27-то място, в опасната "червена зона". Това каза специално за БГНЕС българският евродепутат от групата на ПЕС Ивайло Калфин в кулоарите на НС.

Фондът, предназначен за сближаване между страните-членки съставлява 35% от европейския бюджет, втори по големина след средствата за селскостопанска политика, поясни Калфин. По изразходването на еврофондовете, според него, трябва да се сравняваме не със себе си, а с останалите европейски страни. България все още има проблем с ясното формулиране на националния си интерес, за това стана днес дума и в пленарна зала, заяви евродепутатът. Така и никой не разбра в ЕС защо искаме да се смени методиката за изчисляване на бюджетния дефицит, учудва се той. Правителството ни подкрепя ли пенсионната система или не, защото това предизвика много остра реакция на немския и френския финансови министри, попита Калфин. И още - защо България се съгласи 750-те млрд.евро помощ за страни, изпаднали в затруднение, да бъдат само за членките на еврозоната? Ние на практика участваме в гаранцията на тези средства чрез европейския бюджет, а не можем да ги ползваме, коментира Калфин. Друг важен въпрос без отговор у нас, според Калфин е - защо България не е обсъдила в парламента стратегията си за "Европа 20/20", тема, която от месеци се дискутира в европейските институции? Нормално е към 2013 г. страната ни да започне да усвоява все повече средства. Така започна отговора си Калфин, запитан за чувствителната разлика в цифрите за усвояване на еврофондовете между правителството на тройната коалиция и сегашното. Със статистиката у нас се борави доста свободно - примерно, 400 млн.лв., които излязоха от българския бюджет по програмата "Джеръми", отидоха в Европейската инвестиционна банка и после се върнаха обратно, а ние ги броим за европейско финансиране, коментира евродепутатът. То нито е европейско, нито е стигнало до бенефициентите, заяви Калфин. От 6 месеца нямаме подписан нов договор по ОП "Транспорт", нямаме цяла година плащания по последната година преди приключването на САПАРД. Не печелим, ако си сложим розовите очила, важно е да знаем къде са ни проблемите и да се опитаме да ги решим, препоръча Калфин. "Премиерът заяви, че е цел на правителството да изразходва 50% от средствата на ЕС, според мен тя е абсурдна и недопустима", заключи евродепутатът./БГНЕС