Иван Иванов: С касирането на изборите искаме да върнем доверието на гражданите в избирателния процес

Nov 07, 2019 ШУМЕН Новини Избори 0 2249

07.11.2019 г.

Големият брой невалидни бюлетини при ниска избирателна активност са част от нещата, направили най-голямо впечатление от проведените местни избори на депутата от ПГ "БСП за България" Иван Иванов.  "Имам чувството, че с всеки изминал избор броят на невалидните бюлетини се увеличава. Отново възникна хаос в мероприятията около изборния ден. Всички тези смущения пораждат недоволство сред гражданите", сподели той пред радио "Фокус".

Депутатът анализира  изборите в Шумен и установените аномалии там: "Още в изборния ден подадохме сигнали, свързани с нарушения в изборния процес в Шумен, конкретно за купуване на гласове. В тъмната част на деня стана факт едно интензивно гласуване в секциите с предимно ромско население. Подадохме своите сигнали, но за съжаление органите на реда се отнесоха доста пренебрежително". Според Иванов в някои секции са били издавани протоколи без нанесени резултати, които впоследствие са били нанасяни пред или в Общинската избирателна комисия, както и протоколи, които не са били разписани от всички членове на секционната комисия. "Считаме, че има сериозно изкривяване на резултата. Желанието на  гражданите на Община Шумен бе да има промяна, но тя им беше открадната. Надяваме се Апелативният съд в Шумен да разгледа нашата жалба и да постанови преглеждане на резултатите в тези секции, където има фрапиращи разминавания между действително случилото се и това, което е отразено в протоколите", каза още той и добави, че ръчното преброяване на бюлетините в никакъв случай няма да затрудни работата на общината.

Иван Иванов очаква от едно евентуално касиране на изборите в Шумен и София промяна на резултата в полза на този, който е бил ощетен и поясни: "Ние гоним и една по-сериозна цел - да върнем доверието на гражданите в избирателния процес и политическата система. Всичко това, което коментираме в момента, е в резултат на едно дългогодишно изкривяване на действителността, целящо да отблъсне хората от политическия процес. Едно възстановяване на справедливостта би вдъхнало надежда и доверие в избирателите".

"БСП сериозно се завръща в местната власт. В сравнение с резултатите от 2015 г. имаме четири областни града и увеличен брой кметове и общински съветници. БСП възвръща загубените позиции през последните години и се очертава като единствената алтернатива на управляващите", коментира още изборните резултати Иван Иванов.