Сергей Станишев: Предстои сезон на обедняването

Авг 31, 2010 Новини БСП 0 1527

  Предстои вот на недоверие към правителството   Предстои сезон на реално обедняване на българските граждани

 

Предстои вот на недоверие към правителството

 

Предстои сезон на реално обедняване на българските граждани. За това предупреди председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев на пресконференция. Лидерът на БСП напомни, че до 2013г. правителството не планира увеличение на заплати и пенсии. Въпреки уверенията на премиера Борисов, че е забранил думата „замразявам", реално това се случва, а цените растат. „Това води до реално обедняване на хората", изтъкна Станишев и добави - „икономическата криза не се бори с полицейски мерки".  Зам.-председателят на ПГКБ и член на ИБ на НС на БСП Ангел Найденов напомни прогнозите на управляващите, че от кризата ще излезем тази есен. „Опасявам се, че това е част от розовите сънища на Симеон Дянков", заяви Найденов.

Заради задълбочаващата се криза, идеята за вот на недоверие става все по- близка. „Всеки, който не подкрепя политиката на правителството, е потенциален партньор на ПГКБ за вот на недоверие", каза Сергей Станишев. Той обяви, че още в началото на политическия сезон ще започнат консултации с парламентарните групи, които не подкрепят правителството. От БСП обявиха, че ще се противопоставят и на идеите на мнозинството министрите да бъдат „скрити" от парламентарния контрол.

Социалистите представиха днес приоритетите си за новия политически сезон. Акценти в работата на БСП и Коалиция за България ще бъдат темите здравеопазване, социална политика, образование и подготовката на бюджета за 2011 година.

„Няма сектор в здравеопазването, който да функционира нормално. Системата е в състояние на пълен колапс", заяви Сергей Станишев. По думите му в случая става дума не за реформа, а за ликвидация на общественото здравеопазване и преминаване към здравеопазване на платена основа. Лидерът на БСП изтъкна, че управляващите вървят към предложенията, направени от БСП още преди месеци. За това време обаче са нанесени непоправими щети на здравната система. От левицата напомниха, че ще се наложи актуализация на бюджета на НЗОК, ако е реално намерението на правителството средствата за здраве да бъдат на нивото от 2009г. По повод коментара на премиера Борисов за високите заплати на лекарите, Станишев изтъкна, че един ръководител на отделение в областна болница получава реално 400 лв., а една медицинска сестра - 80лв. Лидерът на БСП напомни и случая с уволнения шеф на спешното отделение в ИСУЛ, който заяви, че в здравното министерство работят „олигофрени". „Министър Божидар Димитров каква морална отговорност носи за думите си по адрес на българския народ? Защо Бойко Борисов мълчи? Уж Бойко Борисов няма приятели, а има двоен стандарт",  коментира Сергей Станишев.

От БСП обявиха, че още утре ще подновят искането си да бъде създадена парламентарна анкетна комисия за резерва на НЗОК. Социалистите настояват да се знае къде са парите от вноските на българските граждани. От левицата са категорични, че трябва да бъдат изплатени в пълен обем извършените здравни услуги от всички структури на здравната система.

„Здравната реформа на управляващите се превръща в политическа цел. Това е абсурдно", коментира членът на ИБ на НС на БСП и зам.-председател на ПГКБ Михаил Миков. Той беше категоричен, че целта на реформата трябва да е повече хора да получат достъп до здравни грижи. „Случващото се в здравеопазването е престъпно безобразие", заяви пък Ангел Найденов. По думите му политиката на правителството води до демонизиране на лекарите и на пациентите.

Темата за конфликта на интереси също ще продължи да бъде следена от социалистите и през новия парламентарен сезон. „Няма нужда да ни будалкат  с полумерки", заяви Сергей Станишев по повод отстраняването на  Геновева Алексиева от зам.-председателския пост в здравната парламентарна комисия. Лидерът на БСП определи като смешна тази мярка и попита това ли е моралната отговорност на депутата от ГЕРБ.

От БСП са категорични, че пенсионната реформа на правителството е в ущърб на българските граждани, които ще трябва да работят докато умрат. Станишев напомни, че предишното правителство остави 1,6 млрд.лв. в Сребърния фонд, с които да се гарантира стабилността на пенсионната система.

По отношение на съдебната реформа, от левицата ще настояват за по- бързото приключване на досъдебното производство. Според Михаил Миков сега се действа на противоположния принцип - „да го закопчаем, пък после нещо ще извадим". Ангел Найденов изтъкна, че от левицата ще настояват да се изчака становището на Венецианската комисия за т.нар. специализирани съдилища.

Усвояване на европейските средства също ще бъде тема, която ще следи БСП през новия политически сезон. Лидерът на БСП коментира намерението на Световната банка да консултира страната ни за усвояването на европейските средства. „Безплатно ли ще консултира Световната банка? Симеон Дянков чии интереси защитава?", попита Станишев.

„Нямаме доверие в намерението на ГЕРБ да създаде условия за демократични избори през 2011г.", каза още председателят на БСП. По думите му каквото и да се изпише в Избирателния кодекс, важно е неговото прилагане. „А как ГЕРБ прилага законите, всички виждаме", коментира Станишев. По думите му промените в Избирателния кодекс не са гаранция за свободния и честен избор, за борба с купуването на гласове и за опитите да се използват институции за политически натиск.

 

Пълния текст на пресконференцията може да прочетете тук >>>