„Дупе” ли е Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси?

Авг 28, 2010 Новини БСП в медиите 0 1240

Секретарят на ИБ на НС на БСП и депутат от Коалиция за България Корнелия Нинова коментира скандала с конфликта на интереси на депутата от ГЕРБ Геновева Алексиева:     Тези дни разбрахме три неща: 1 - Речниковият запас на министър Цветанов до такава степен се изчерпа, че нарече акцията срещу салама с име „Дупетата"

Секретарят на ИБ на НС на БСП и депутат от Коалиция за България Корнелия Нинова коментира скандала с конфликта на интереси на депутата от ГЕРБ Геновева Алексиева:  

 

Тези дни разбрахме три неща: 1 - Речниковият запас на министър Цветанов до такава степен се изчерпа, че нарече акцията срещу салама с име „Дупетата". 2 - Разбрахме, че „дупета" означава нещо ненужно и нездравословно. 3 - Че Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси е нещо като „дупе" - вредно за здравето на ГЕРБ и влошава вкуса на луксозния им живот. А и защо ни е този закон, след като управляващите го нарушават всеки ден? За това допринесе и Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика в Народното събрание, която в продължение на една година замазваше и прикриваше шуробаджанащината на това управление. Не ги трогна даже и докладът на Европейската комисия, в който пише, че българското правителство не се справя с този проблем.

Колко нагъл трябва да си, за да кажеш, че когато гласуваш за дъщеря си не нарушаваш Закона за конфликт на интереси? Та нали там, в чл.2 ясно и категорично е записано: „конфликт на интереси възниква, когато лице заемащо публична длъжност, има частен интерес. Частен интерес е всяка облага за лице, заемащо публична длъжност или за свързани с него лица". Няма съмнение, че децата са свързани лица, съгласно параграф първи от допълнителните разпоредби на същия закон. Пише още, че „облага е всеки доход, помощ, глас, подкрепа или влияние, предимство, получаване на или обещание за работа". Нещо повече - чл. 19 задължава госпожа Алексиева да не участва в гласуването.

Много „благородно" господин Борисов защити професионализма на госпожата. Помним как защитаваше и професионализма на госпожа Румяна Желева - „защото на жени такива работи не се правят". Много бързо господин Борисов „освободи" госпожа Алексиева от постовете й в двете комисии. Премиерът ни е справедлив и наказва бързо виновните. Да, ама не! С такива наказания той отърва от отговорност много свои. Защото за такива случаи законът казва друго - отива на съд. Делото се води от Върховния административен съд. Плащат се санкции до 10 000 лв., които отиват в републиканския бюджет. При толкова много ГЕРБ-ери, поставили личния си интерес над закона, ако бяха платили глоби, до сега дупката в бюджета щеше значително да се свие. Но за една година няма сигнал срещу човек от властта за конфликт на интереси до Върховния административен съд. Няма възмездие. Защото за това се иска не само фалшива мъжественост, а да имаш дупе.