Левицата е единна и устойчива вече 8 години

Янр 31, 2009 Новини БСП 0 1477

Коалиция за България е показала своята устойчивост през годините, заяви лидерът на ВС на БСП Сергей Станишев преди началото на  политическия консултативен съвет на Коалиция за България

Коалиция за България е показала своята устойчивост през годините, заяви лидерът на ВС на БСП Сергей Станишев преди началото на  политическия консултативен съвет на Коалиция за България. На заседанието беше обсъдено участието на КБ в предстоящите избори през 2009 г. – за 41-во Народно събрание и за членове на Европейския парламент.
Председателят на ВС на БСП  припомни времето, когато беше създадена  Коалиция за България през януари 2001 г. и до ден днешен, според него тя  е доказала своята устойчивост и коректност за разлика от десницата, в която има много сериозни разделения и за разлика от нея левицата се е запазила консолидирана в последните осем години. Сергей Станишев подчерта, че коалицията се е формирала през годините и е работила на базата на общи виждания за бъдещето на България. Според него важното е, че този политически формат е запазил своята идентичност в едно цяло. По думите на Сергей Станишев форматът Коалиция за България има за цел да постигне социална държава по европейски модел. Той припомни, че през всички тези години в партията са се водили дискусии и спорове по повод на коалиционната формула. Станишев отбеляза още, че БСП много пъти е била обвинявана и за това, че използва формулата коалиция, само когато е в трудно положение. По думите му обаче настоящата коалиционна формула се е доказала като стабилна в последните години, когато се наблюдават редица успехи при нейното участие в централната и местната власт.
До края на месец февруари ще бъде подготвен проект на договор за продължаването на Коалиция за България и за съвместно участие в изборите за национален и европейски парламент, а в началото на март договорът трябва да бъде подписан. Това отбеляза Сергей Станишев на пресконференция след заседанието на Политическия консултативен съвет на Коалиция за България. Председателят на ВС на БСП обяви, че председателстваната от него партия вече е взела решение да участва на предстоящите избори във формата Коалиция за България. Станишев добави, че някои партии от коалицията вече също са взели такова решение за участие, а други предстои да го обсъдят.
Като силно предимство за левицата в България Сергей Станишев посочи коректните отношения между коалиционните партньори. На своя политически консултативен съвет партиите от Коалиция за България взеха решение да се засили максимално взаимодействието помежду  им по места и да се проведе съвместна подготовка на националните и регионалните предизборни центрове. Друго взето решение днес е до изборите за национален и европейски парламент, на всички частични избори, партиите от Коалиция за България да се явяват с общи кандидатури.
На въпроси на журналисти свързани с провеждането на избори в един и същи ден, Сергей Станишев обясни, че БСП не е взела окончателно решение за провеждането на изборите за европарламента и националния парламент на една и съща дата. По думите му важното е каквото и решение да се вземе, да не се създадат юридически проблеми за следващия парламент или следващите евродепутати. Станишев бе категоричен, че изборът не бива да се взима на базата на теснопартийните интереси. БСП няма да формира своята позиция с доводи без аргументи, обясни председателят на ВС на БСП. Всеки, който си прави сметката, че един или друг вариант ще облагодетелства някоя партия, може да сгреши, обясни той. Сергей Станишев призова да се създадат такива юридически рамки, такава организация, че независимо кой изборен вариант се избере той да е много ясно юридически неоспорим, за да не могат да се оспорят проведените избори. Според Станишев политиците трябва да мислят  за стабилността на политическата системата в България. Трябва да се отчетат и технологичните фактори – подготовката на изборите, да не се създава затруднение пред хората, допълни Сергей Станишев. Той отново изтъкна, че мотивът за „спестовност” не е сериозен аргумент за сливането на двата избора в един, защото- сумата не е особено голяма, а от демокрация не е далновидно да се пести. Шеговито председателят на БСП добави, че най- евтино е да не се правят избори, но сериозно уточни че това е в дълбоко противоречие с разбирането му за демократичност и бъдещото развитие на страната.