Проф. Клисарова: Варна се нуждае от интегрирани центрове за възрастни и хора с увреждания

Окт 24, 2019 ВАРНА Новини Избори 0 2058

24.10.2019 г.

Изграждането на интегрирани центрове и хосписи за възрастни и хора с увреждания е един от приоритетите във Визията за Варна на коалиция „БСП за България“. Това обяви кандидатът за кмет проф. Анелия Клисарова по време на среща-дебат, на който присъстваха различни неправителствени организации от форум „Чуйте нашия глас“ – обединение на организации за хора със специални нужди.

„Започнахме нещо важно със закона за предучилищно и училищно образование, т.нар. приобщаващо образование. С него обаче има много големи проблеми. Страдат деца, родители и учители. Няма достатъчно опит и ресурс, логопеди и психолози. Длъжни сме да направим дневни центрове на децата със специални нужди, защото те се нуждаят от физиотерапия и рехабилитация, от специалисти. Да, има деца, които се чувстват много добре в приобщаващото образование, но има и деца, за които е изключително трудно. Трябва да се погрижим именно за тях“, посочи проф. Клисарова пред присъстващите.

Другата много важна тема, която засегна тя, е какво става с тези деца, когато навършат пълнолетие: „Няма интегрирани социални услуги за пълнолетни. Във Варна няма достатъчно дневни центрове за възрастни хора, независимо дали имат или нямат увреждания. Липсват хосписи. През следващите години трябва да се работи много активно за решаването на този проблем и ние имаме амбицията да го направим“.

Кандидатът за кмет на Варна от коалиция „БСП за България“ предложи и конкретно решение за преодоляване на липсата от социални работници: "Университетите със социални насоки да имат учреждения, където да се предлагат социални услуги. В тях студентите да се обучават и да практикуват едновременно. Ако имаме достатъчно социални работници и достатъчно ресурсни учители, хората със специални нужди ще имат възможност за развитие и изява“.

Искам да убедя варненци, че властта е във всеки гражданин

Над 100 срещи и разговори с близо 5000 души. По този начин преминаха последните трийсетина дни на проф. Анелия Клисарова, кандидат за кмет на община Варна от коалиция „БСП за България“. Тя посочи, че най-важната задача, която е поставила пред себе си, е да убеди варненци, че властта е във всеки един гражданин. “Това е нещо, което присъства като стълб в нашата "Визия за Варна". На мнозина това може да им звучи утопично. Аз обаче наистина съм убедена, че е постижимо. Просто са нужни два компонента – будни граждани и кмет, който се вслушва в тях. С първото Варна разполага в изобилие, а вярвам, съвсем скоро ще има и второто“, сподели проф. Клисарова.

По нейните думи другата задача пред нея е била възможно най-много хора да се запознаят с "Визията за Варна": „Да разберат как планираме да изградим детска болница в града и спешен център в Аспарухово, как всички училища ще минат на едносменен режим на обучение, как ще решим проблема с чистотата чрез създаване на общинска фирма под пряк контрол, как ще спрем порочната практика всички големи проекти да се възлагат на няколко определени фирми, как ще направим Варна отново зелен град, а в същото време ще ликвидираме липсата на паркоместа“.

Проф. Клисарова беше категорична, че множеството срещи с експерти и специалисти от различни браншове са помогнали за надграждането на визията. „Създаване на бранд на Варна, който да направи градът ни разпознаваем като популярна целогодишна туристическа дестинация в световен мащаб; актуализация на общия устройствен план на града; реализирането на северна тангента, реален околовръстен път на Варна, който да разреши проблемите с трафика; създаване на интегрирани центрове за възрастни хора. Това са само малка част от акцентите, които обогатиха визията ни след всички срещи. Именно по този начин смятаме да работим аз и моя екип през следващите 4 години".

През отминалия месец БСП спази своето обещание за позитивна и чиста кампания. Всички агитационни материали бяха изработени в минимални количества и на рециклирана хартия за да не се замърсява допълнително градът. Освен това партията застана зад социалното предприемачество, като рекламните материали бяха изработени от хора с увреждания.