ГЕРБ става нарицателен с конфликта на интереси, с лобизма и с шуробаджанащината

Авг 24, 2010 Новини БСП в медиите 0 1180

БСП ще направи свои предложения за промени в Закона за конфликт на интереси в посока - създаване на независима комисия, каза пред Агенция "Фокус" Мая Манолова от Коалиция за България по повод случая с депутата Геновева Алексиева

БСП ще направи свои предложения за промени в Закона за конфликт на интереси в посока - създаване на независима комисия, каза пред Агенция "Фокус" Мая Манолова от Коалиция за България по повод случая с депутата Геновева Алексиева. По думите на Мая Манолова - това е поредният скандал около депутати, които са на позиции в Народното събрание от управляващото мнозинство. „ГЕРБ става нарицателен с конфликта на интереси, с лобизма и с шуробаджанащината. Задаваме си въпроса - за какво изобщо тези хора са влезли във властта? Очевидно, за да я използват в лична полза. Аз не подлагам на съмнение професионалните качества нито на доц. Алексиева, нито на нейната дъщеря. Но по никакъв начин не би следвало публичната позиция, която заема майката, да се използва за кариерното израстване на нейната дъщеря. Вероятно тя би могла да постигне същото и със собствени усилия. Още по-скандална е информацията, която излезе в медиите, че доц. Алексиева има отношение към одобряването на клиничните пътеки, които касаят офталмологията. Наистина сега, когато парите за здраве не стигат, когато болниците работят при ненормални условия, когато хора умират затова, че болниците са в невъзможност да ги приемат и лекуват, е скандално да бъде злоупотребявано с пари от здравната каса. Тук отново идва на дневен ред един въпрос, който Коалиция за България последователно поставя, а именно: какво се случва с парите на хората за здраве, които се управляват от Националната здравноосигурителна каса, къде е резервът, какъв е неговият размер. Също така като нова тема би могло да се включи - кои са новите клинични пътеки, които са формирани тази година, и дали наистина те обслужват депутати от управляващото мнозинство", каза Мая Манолова.
На въпрос - какво ще предприеме Коалиция за България във връзка с подобни случаи, Мая Манолова заяви: „Това, което възнамеряваме като политическа сила, е да огласим публично скандалните случаи на шуробаджанащина и на назначавания на възлови публични позиции на близки и роднини от управляващото мнозинство. Освен това - ще направим свои предложения за промени в Закона за конфликт на интереси в посока - създаване на една наистина независима комисия, която да работи по конфликта на интереси. Защото очевидно тази, която е в парламента, е неефективна и върху нея се оказва политическо влияние. В тази посока са и забележките на ЕК в нейния последен доклад - че проблем на управляващите в България е конфликтът на интереси и те го доказват ежедневно с гафовете, които непрекъснато допускат техни представители на възлови позиции".