Приемането на България в Шенген не трябва да се обвързва с разрешаването на ромския въпрос

Авг 23, 2010 Новини БСП 0 1190

Не са ясни точните мотиви, с които българските граждани от ромски произход ще бъдат върнати  от Франция в България   През последните няколко дни разрешаването на ромския въпрос се опитва да се вкара в посока на отлагане на приемането на България в Шенгенското споразумение и едва ли не налагане на допълнителни условия пред Румъния и България за влизане в Шенгенското пространство

Не са ясни точните мотиви, с които българските граждани от ромски произход ще бъдат върнати  от Франция в България

 

През последните няколко дни разрешаването на ромския въпрос се опитва да се вкара в посока на отлагане на приемането на България в Шенгенското споразумение и едва ли не налагане на допълнителни условия пред Румъния и България за влизане в Шенгенското пространство. Това заяви секретарят на ИБ на НС на БСП Деница Златева по повод поканата, отправена от френските власти български роми да напуснат територията на Франция и да се върнат по родните си места. От БСП категорично възразиха срещу тезата, изразена от висш държавен представител на Франция. „Смятаме, че България и Румъния трябва ясно и категорично да отстояват влизането в Шенгенското пространство съгласно плана, който се следва", заяви Златева. От левицата призоваха българското правителство да предприеме много активни действия по отношение на влизането на страната ни в Шенген, съгласно плана, който е изработен и съгласуван с представителите на ЕК. Социалистите смятат, че не са ясни точните мотиви, с които българските граждани от ромски произход ще се върнат от Франция в България.

Деница Златева коментира, че ситуацията от последните дни за пореден път показва, че е необходим общоевропейски разговор за ромските проблеми и за интеграционната политика спрямо ромите. Според международния секретар на БСП България следва да играе активна роля в инициирането на такъв дебат. „Този разговор е необходим и предвид преговорите, които се водят със страните от Западните Балкани по линия на разширяването на ЕС", обясни Златева. Според нея са необходими по- адекватни решения на ромския въпрос, а не само да бъде забранявано на ромите да пътуват от една страна в друга. „Едно от основните европейски права е правото на свободно придвижване на хора. Всички европейки граждани, независимо от националност, религиозна принадлежност, пол, етнос, имат еднакви права и задължения", изтъкна Деница Златева. По думите й ако има някакви проблеми или трудности, те следва да се решават в рамките на обща дискусия между представители на 27-те страни-членски на ЕС.

Секретарят на ИБ на НС на БСП коментира и въпроса за средствата, които са изразходвани по линия на проектите за интеграция на ромите в България. Златева изтъкна, че българската държава и правителство имат съвсем минимален дял в усвояването на средствата и през последните 15 години те като че ли са били монополизирани от няколко НПО. По думите й стои въпросът как се приоритизират проектите, кой контролира изразходването на тези средства, какъв е ефектът от усвояването им. „За нас е важно тези проекти да бъдат публични, да има публичен контрол върху разходването на средствата и ясна отчетност", заяви Деница Златева. Секретарят на ИБ напомни, че в края на мандата на предишното правителство беше договорено и ратифицирано споразумение със Световната банка в размер на 40 млн.евро за социално включване на деца от рискови групи на възраст от 0 до 7 години. „Една година по- късно по този проект почти нищо не се е случило", коментира Деница Златева.

От БСП заявиха, че ще поставят въпроса пред правителството по време на парламентарния контрол. „Ще зададем въпрос към министъра на външните работи по отношение на казуса с връщане на ромите, а ако се повдигне въпросът с Шенгенското пространство, тогава ще запитаме министъра на вътрешните работи", заяви Деница Златева.

Експертът по етнически и религиозни въпроси Мирослав Попов беше категоричен, че не трябва ромските проблеми да се разглеждат откъснати от общите социални проблеми. Според Попов това, което се случва във Франция е в резултат на ненавременна реакция. По думите му, част от причините за неуспеха на ромската интеграция е в начина на изработване на проекти, които изолират ромите от цялото българско общество. Според Попов средствата са били използвани нерационално и девет десети от парите не са минавали през държавни институции, а са влезли във фирми и неправителствени организации и не се упражнява обществен контрол.

 

 Пълния текст на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>