Кирил Добрев: Ако искаме да променим системата, трябва да загърбим страха

Сеп 28, 2019 Новини БСП 0 734

28.09.2019

„Днес основната задача е БСП да присъства във всяка една община. Да върнем БСП на картата на местната власт”. Това заяви пред Дарик радио зам.-председателят на НС на БСП и ръководител на предизборния щаб на левицата Кирил Добрев. Той припомни, че на изборите през 2015 г. БСП е отчела най-ниските резултати след началото на прехода - под 40 кмета и около 800 общински съветника. “Днес целта е да имаме 1250 съветника и да удвоим кметовете”, обясни Добрев.
Социалистът посочи някои от областните градовете, където очаква БСП да е сред победителите - Перник, Русе, Ямбол, Велико Търново, Смолян и др. Той подчерта, че усилената работа през последните 3 години за изграждането на млади кадри ще даде резултат на предстоящите избори. Добрев даде и пример с  кандидата  на БСП  в Септември - Петя Цанкова като достоен кандидат за кмет от левицата. „Кметът на града, издигнат от  ГЕРБ, беше арестуван, обвинен за злоупотреби за 12 милиона лева, вчера КОНПИ му наложи запор за имущество за 9 милиона и той отново е кандидат на ГЕРБ. Нашето момиче изнесе цялата битка срещу него в последните 4 години. Свалям й шапка, защото прояви смелост”, каза Добрев. Той обясни, че тя е един от малкото хора, която излиза с лицето си и се бори с този мафиотски модел. „ГЕРБ го издигат отново. А тази млада жена се е борила в 2 общински съвета с него и днес застава на битка с този модел на управление на българските общини”, допълни социалистът.
По темата за ограничаването на мандатността в парламента и в партията, Добрев коментира, че предишните ръководства са спрели развитието в партията на нови кадри. „Когато сам не усещаш, че е дошло време, когато създаваш лош имидж на организацията, а и не правиш стъпка встрани, трябва да се въведат такива механизми. Пример е за това е и Варна”, каза Кирил Добрев. Той обясни ,че тази мярка ще сработи сега и след местните избори, когато започват вътрешните избори в партията. „След опита на БСП да вкара нови лица, животът в партията ще се промени. Обновлението предстои в новата отчетно-изборна кампания. Това е мисията, която съм имал през всички години в БСП”, заяви Добрев.
Относно битката за кмет на София, социалистът коментира, че евентуална победа в столицата ще даде различен отзвук в цялата страна. „Ако нещо може да промени България, това е София”, каза той.
„Като председател на предизборния щаб мисля, че трябва да направим спокойна кампания, в която да протегнем ръка към българския избирател”, заяви Добрев. Той обясни и идеите на левицата за тези избори. „Общината не е фирма, тя е дом. Стремим към по-добро здравеопазване и  образование, прозрачни обществени поръчки. Ако искаме да променим системата, трябва да загърбим страха,” завърши Кирил Добрев.