Корнелия Нинова: При тежки престъпления не трябва да има никакво съкратено производство и намаляване на присъда

Сеп 26, 2019 Новини БСП в медиите 0 767

Данаил Кирилов се подигра с близките на жертвите

"Мнозинството и ГЕРБ направиха юридически прецедент и приеха едно неморално решение. В рамките на час парламентът прие два закона, които взаимно се изключват. Единият е на БСП, в който казваме, че за случаи като този в Сотия, където беше убито дете, няма да има съкратено производство и намаляване на присъдата при самопризнание. В същия ден ГЕРБ внасят предложение да има намаляване на присъдата, но да не е с 1/3 а с 1/5". Това заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова пред Нова телевизия. Тя добави, че законът на ГЕРБ означава, че сегашното положение - извършителите на тежки престъпления да лежат по-малко, ако си признаят, остава. Корнелия Нинова каза още, че най-странното е, че управляващите подкрепят предложението на БСП, но гласуват и своето, което е обратно. "Нямам обяснение защо го правят- нито юридическо, нито морално. При тежки престъпления не трябва да има никакви съкратени производства", категорична бе Нинова. Лидерът на социалистите каза още, че вчера Данаил Кирилов си е позволил страшно много да обиди близките на убити и пострадали от такива престъпления като е казал, че тези хора се разкарват с едни автобуси и са дошли да разплакват депутатки. "Той няма представа за каква трагедия става дума. Аз бях в Сотиря, защото бабата на детето ме покани в дома им. Как може умът му да роди и устата му да произнесе такова нещо", заяви още председателят на БСП. Тя коментира, че управляващите ще забавят окончателното приемане на законите, а това е голям проблем. "Ако бързо приемем нашия закон, човекът, който изнасили и уби Криси от Сотиря, и други висящи случаи няма да могат да се възползват от бързото производство", категорична бе Нинова. "Защо не дебатирахме и нашия закон по друг казус от последните дни - освобождаването на Джок Полфрийман. Преди две години внесохме закон, който не се разглежда и до ден днешен в зала. Ако този закон не стоеше на трупчета в деловодството на парламента вече две години, сега този човек нямаше да е на свобода", заяви още лидерът на левицата. Тя добави, че като юрист не може да коментира съдебно решение. "Била съм и следовател и съм гледала много тежки случаи. Но като човек съм категорична, че това е провокация и подигравка с близките на жертвите и с чувството за справедливост", категорична бе Корнелия Нинова.

Във връзка с подкрепата за кандидатурата на МаяМанолова за кмет на София като граждански кандидат, Корнелия Нинова заяви, че е продиктувана от желанието тя да получи по-широка подкрепа и да реализира целите си. "За нас е важно, че БСП - София подкрепи номинацията на Мая Манолова за кмет на столицата еднозначно, НС на БСП също. Оттук нататък е важно предизборното споразумение, което подписахме - "Заедно за коренна промяна в управлението на Столична община". Подписано е от Калоян Паргов и Мая Манолова", каза още тя. Нинова коментира, че в изборите е важна политиката, която ще се следва, а на второ място са личностите, които ще я изпълняват. "В тази платформа е записано на какво държи БСП в София и нашите общински съветници ще подкрепят тези приоритети. И на градската конференция, и на заседанието на Националния съвет гласувах за Мая Манолова и я подкрепям. Подкрепихме Мая Манолова и подписахме споразумение - ако обича, като стане кмет, да го изпълнява", каза още лидерът на левицата.  Сред приоритетите са: билетът за градски транспорт за стане 1 лв., за да може въздухът в София да е по-чист, общинските училища да бъдат осигурени с лекари, да се преразгледа договорът за концесия на "Софийска вода", за да поевтинее водата в София, да се осигурят детски градини, видеонаблюдение и още много такива мерки. Тя определи като интрига твърдението, че между нея и Мая Манолова има напрежение. "По един единствен повод имахме публично различни мнения и това е Истанбулската конвенция. Аз бях категорично против, тя беше за нея", уточни Нинова.

"Времето може да бъде и най-големият приятел и най-големият враг на един политик. Какво показа времето за споровете ни във Варна и Сандански? Решението за Варна бе взето със 70 гласа - за, 2- против и 5 - въздържал се на заседание на НС на БСП. Вижте, какво се случи след това. Едни от най-силните говорители в защита на Борислав Гуцанов, след като не видяха своите хора в листата, вчера излязоха с публичен призив към варненци да не гласуват за БСП", коментира Корнелия Нинова във връзка с решението на НС на БСП за кандидата за кмет на Варна. Тя добави, че времето е показало, че ръководството е били право. "Те имат личен интерес да са на избираеми места за общински съветници и друго няма значение. Нямат значение резултатите, които са постоянно надолу на два поредни избора - през 2011 г. имаме 8 общински съветника във Варна от 51, а 2015 г. - 5. Партията няма значение, варненци нямат значение. В Сандански през 2011 г. имаме един общински съветник от 29, 2015 г. също един. И там искахме да опитаме нещо различно. Същите хора искат трети път да разиграем същата ситуация и същата загуба. Помолихме да отстъпят и да дадем възможност на други хора, но не се съгласиха", коментира още лидерът на социалистите. Тя добави, че щом са отпаднали от листата, на другия ден са отишли при Яне Янев и са в неговата листа. Тя заяви, че тези случаи са показателни за използването на партиите и политиката за личен интерес. "Те мислят така - щом ние не сме в листата, варненци не гласувайте за БСП. Щом ние не сме в листата на БСП,отиваме при Янев. Няма партия, няма идеи, идеология, политики, няма спор с политическия опонент, а само битка за място. Битката е за постове и пари , а не за безплатни детски градини, пътища между селата и общинския център,здравеопазване и благосъстояние на съгражданите им" каза още Нинова. Тя заяви, че това е проблем за всички партии. "Някой си загражда една област и си я феодализира за личния си интерес. Ако искаме да променим България, трябва да променим себе си първо", заключи Корнелия Нинова.