БСП е против увеличаването на възрастта и стажа за пенсия, както предлага правителството

БСП е против увеличаването на възрастта и стажа за пенсия, както предлага правителството

БСП е против увеличаването на възрастта и стажа за пенсия, както предлага правителството.Това каза в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков след среща с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа". Според Миков липсата на ясна визия на правителството за пенсионната реформа и за здравното осигуряване в перспектива създават обществено напрежение, което може да ескалира.

„Споделяме загрижеността на двата синдиката за развитието на социално-икономическата обстановка в страната", отбеляза Миков. Той беше категоричен, че правителството не може да стои извън този разговор. Депутатът изтъкна, че това е принципна позиция на левицата, обявена с политическа декларация в пленарна зала при приемането на актуализацията на бюджета.

Миков обяви, че  проблемите на пенсионната реформа ще бъдат обсъдени по- конкретно през септември. От левицата изразиха задоволство от възстановения диалог със синдикатите. „Необходимо е доверие между партньорите в един такъв диалог, който трябва да очертае по-дългосрочна визия от мандата на едно или друго правителство", заяви Миков. Представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа" увериха депутатите от левицата, че разговорите с тях ще продължат както по проблемите на пенсионната система, така и по Бюджет 2011.