Деница Златева: БСП има силни партийни кандидатури, ново поколение политици

Сеп 15, 2019 Новини БСП в медиите 0 929

15.09.2019г.

"БСП има силни партийни кандидатури, ново поколение политици. В някои областни центрове подкрепяме и надпартийни кандидатури, където виждаме човек, който се ползва с доверието на хората. Местните избори имат силен мажоритарен елемент и хората гласуват със сърцето и с емоцията си. Те се асоциират със съответния кандидат". Това заяви пред БНТ зам.-председателят на БСП Деница Златева. На въпрос за Мая Манолова Златева заяви, че тя е подкрепеният от Градския съвет на партията кандидат, който предстои да бъде утвърден от НС на БСП. "Смятаме, че тя е печелившата кандидатура за кмет на София", каза тя. Златева обясни, че през последните 14-15 години и особено през последните 4 години, като омбудсман, Манолова е припозната от гражданското общество като изразителя и защитника на техните интереси. "За първи път институцията на омбудсмана има такъв висок рейтинг. С действията си и с ангажимента си тя показа, че проблемите на хората имат значение за нея", коментира тя. По думите й Манолова може да обедини онези софиянци, които искат промяна в начина на управление. "След 13 години управление на ГЕРБ има умора и това е нормално. Здравословно е на определен период от време да има промяна в управлението. Това важи и за София, и за много други области", категорична бе зам.-председателят на левицата.

Деница Златева обясни, че кандидатите на БСП са силни, професионалисти и даде като пример и Русе, Ямбол, Смолян. Според нея тези и много други градове заслужават нов подход на управление и на отношение на властта към гражданите. Златева подчерта, че на последните местни избори БСП е имала най-ниския си резултат и сега целта и е да удвои броя на кметовете си и с 40-50% да увеличи броя на общинските си съветници. Тя обясни, че кампанията трябва да е сблъсък на идеи и левицата е единствената от политическите партии, която е излязла първо с национална платформа и визия за всеки град и всяко населено място. "За нас са важни не само областните и общинските градове, а и малките населени места. Тръгваме с оптимизъм и увереност, че можем да си върнем силната позиция в местната власт", каза още тя.

Ресорът, който получи Габриел, е ресурсен. Дано успеем да се възползваме от него

За ресора на българския еврокомисар Златева коментира, че е имало големи очаквания, създадени от изявления на премиера и от различните предложения. Тя припомни, че когато са се договаряли, голямата четворка  ни е предложила поста зам.-председател и върховен представител по външна политика. По думите й сме отказали, като Борисов е посочил аргумента, че там няма ресурс, който да се разпределя. "Ресорът, който получи Габриел, е ресурсен, но засяга предимно национални политики, а не общи политики на ЕС. Хубавото е, че като ляво политическо семейство сме водещи по брой еврокомисари в ресори, важни за България - транспорт, икономика, социална политика. Там, освен огромни финанси, се определя и бъдещото развитие на тези сектори", обясни бившият вицепремиер на европредседателството на България. Според нея оценката на ресора се дава в края на мандата. Тя изрази надежда да се възползваме от него, защото за момента сме на предпоследно място по иновации. "Очаквах поне да се запази сегашният ресор на Габриел, който се качва на ниво зам.- председател на ЕК", каза тя. Златева изрази надежда да успеем да се възползваме от програмите "Еразъм" и "Хоризонт 2020".

Помолена да коментира думите на премиера Борисов, че за България Шенген вече не е приоритет, тя заяви, че Шенген винаги е бил приоритет за нас и позицията му е неразбираема и говори за непоследователност. "Важно е да бъдем в Шенгенското пространство. Предстоят много промени и е важно да участваме наравно с останалите държави във форматирането на това пространство, така че да отговаря на новите предизикателства и бъдещата бежанска вълна, ако има такава", заключи Деница Златева.