Драгомир Стойнев: Страната ни върви към експлозия на държавното обществено осигуряване

БСП е против тежестта да се прехвърля върху хората в предпенсионна възраст, върху най-слабите хора в нашето общество

БСП е против тежестта да се прехвърля върху хората в предпенсионна възраст, върху най-слабите хора в нашето общество. Страната върви към експлозия на държавното обществено осигуряване. Това заяви депутатът от Коалиция за България и председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев след среща с министър Тотю Младенов във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване.

Стойнев напомни, че още при приемането на бюджета за 2010г. социалистите многократно предупреждаваха правителството, че прави груба грешка, намалявайки осигуровките с 2 %. От БСП обясняваха, че по този начин  се губят 600 млн. лв., което ще отвори голям дефицит в общественото осигуряване. „Тогава не бяхме чути. Сега се казва - да, дефицитът е много голям. Ако ни бяха послушали тогава, може би дефицитът нямаше да бъде толкова голям, но такава е волята на управляващите", заяви Стойнев.

Депутатът изтъкна, че все още се чака окончателното решение на правителството по пенсионната реформа. „Чакаме тази прословута пенсионна реформа да мине и през Министерски съвет, но ни бе обяснено, че основната реформа е увеличаване на осигурителния стаж, на което ние възразихме", заяви Стойнев. От левицата смятат, че не трябва да се правят промени в разходната част, а по-скоро в приходната. „В България, като една социална държава, не може да искаме по-големи социални трансфери, при положение, че имаме едни от най-ниските данъци в Европа и същевременно едни от най-ниските осигуровки", обясни председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

Мая Манолова изтъкна, че липсва ясен отговор от страна на правителството на редица въпроси за пенсионната реформа. По думите й няма ясен отговор нито как точно ще се отлага във времето увеличаването на осигурителния стаж, нито как това ще се отрази върху размера на пенсиите. Няма отговор на въпроса ще имат ли възможност хората да откупуват осигурителен стаж, така че да могат да се пенсионират. „Това са въпроси, които поставят под съмнение завършеността на идеята, представена от социалния министър", заяви Манолова.

Мая  Манолова отбеляза, че идеята да се търси консенсус по важни за страната въпроси е на Коалиция за България. Тя беше заявена още преди няколко месеца в пленарна зала от лидера на БСП Сергей Станишев. „Нормално е дебатът по всички важни въпроси да се води в парламента", коментира Манолова.