Ще си подаде ли оставката вътрешният министър?

Юли 28, 2010 Новини БСП 0 1621

Няма държава в Европа, в която това да не доведе до оставката на вътрешния министър

Няма държава в Европа, в която това да не доведе до оставката на вътрешния министър. Така секретарят на ИБ на НС на БСП и депутат от Коалиция за България Антон Кутев коментира случая с битото от полицаи семейство в Кърджали. „Днес в Народното събрание се разигра поредният фарс. Един зле режисиран екшън с еротичен елемент", заяви от своя страна Кирил Добрев след изслушването на вътрешния министър Цветан Цветанов в парламента. Според Добрев без отговор са останали най- важните въпроси по случая - има ли прокурорска заповед за влизане в дома на семейството и  има ли причина хората да бъдат бити. „Тук говорим за стил и начин на управление. Щом имаме министър-председател, който може да бие кандидат-зет си и това да остава незабелязано, защо се учудвате, че полицията може да бие всички наред", заяви Кирил Добрев.

По време на изслушването на Цветан Цветанов в парламента, без отговор останаха въпросите на депутатите от Коалиция за България по случая. „Кой е утвърдил и разпоредил такъв тип действия, след като е известно, че обикновено такъв тип операции се извършват до 22 часа вечерта и след 6 часа сутринта", попита Михаил Миков. Той уточни, че за да има изключения от тази практика, трябва да има доказана извънредност на случая, а Цветанов заяви, че става дума за рутинна операция. Миков попита  имало ли е досъдебно производство в този случай,  и бил ли е известен прокурорът преди извършването на тези действия. „Защо цивилни служители са провеждали операцията, след като практиката е да участва униформен служител, особено когато това става нощем", каза още Миков. Той изтъкна, че усещането на семейството от Кърджали е било за абсолютно бандитско нападение, а не за полицейска операция. Ангел Найденов поиска да знае кога и каква информация от структурите на МВР е дадена на медиите и на гражданите. Зам.-председателят на ПГКБ отбеляза, че за разлика от други операции информация за провеждането й непосредствено след акцията е нямало. За случая се разбира едва пет дни по- късно. „Защо самите полицаи са предлагали пари на задържания", попита Димчо Михалевски.

От Коалиция за България бяха категорични, че специализираната полицейска операция в Кърджали ще остане с характеристиката за полицейско насилие. „Тук не става дума за дисциплината на един или друг служител, а за общата атмосфера, в която се провеждат акциите", коментира Михаил Миков. По думите му има нарушени конституционни права при действията на служители на МВР.

От левицата напомниха, че през последните осем месеца има още няколко подобни „грешки" при акциите на полицията. Такива са случаите в Бистрица, Варна, задържането на Красимир Аврамов - Човека глас. „Има и други случаи, които не са получили известност, но са нарушени конституционни права при действията на служители на МВР", добави Михаил Миков. По думите му в случая с Кърджали излиза и проблемът за облекчената възможност за прилагане на СРС-та. Миков отбеляза, че от медиите се разбра, че информацията, по която са действали служителите на МВР, е събрана по този начин. Депутатът от левицата коментира, че използването на СРС-та води до такива проблеми, когато няма елементарна проверка.

Народният представител от Коалиция за България Петър Курумбашев за пореден път изрази възмущението на левицата от манипулациите с кворума в пленарна зала от страна на мнозинството. „Защо дисциплинираното и организирано мнозинство не седи в залата и не гласува? Защо Народното събрание не работи, а в същото време ни свикват на извънредно заседание", попита Курумбашев. Антон Кутев обясни, че от близо 200 души присъстващи в парламента сутрин се регистрират само 140, за да може  кворумът да е само 70 души. „При продължаващо абсолютно нагло поведение, даже тези 70, които всеки път си правят нисък кворум, даже тях не могат да ги съберат", възмути се Кутев. Петър Курумбашев добави, че е въпрос на себеуважение заседанията на Народното събрание да започват в обявения час. По думите му от 100 проведени заседания, нито едно не е започнало навреме.