ПГКБ настоява Цветан Цветанов да бъде изслушан в парламента за инцидента в Кърджали

ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител от Коалиция за България Димчо Михалевски       Днес е 27 юли 2010г

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител от Коалиция за България Димчо Михалевски

 

 

 

Днес е 27 юли 2010г. - една година от встъпване в длъжност на правителството на ГЕРБ. Година, през която от сутрин до вечер министър-председателят и министърът на вътрешните работи заявяваха, че основен приоритет е борбата им с престъпността в България.

За тях обаче личният им рейтинг беше по-важен. И този рейтингът беше хранен с много показни операции и арести. Срещу колко от арестуваните имаше доказателства и колко от тях оставаха в ареста, нямаше голямо значение. Важно беше внушението, не истината! Важно беше впечатлението, което трябваше да се създаде, а не резултатът от битката с престъпността. Така е и по-лесно, и по-ефектно.  Дали е демократично и справедливо, като че ли днес не е важно. Не е важна за днешните управляващи и шоково увеличената битова престъпност, която тормози нашия народ. Важно е народът да ги одобрява. Дали от страх или вследствие от пиара - няма значение. Значение има само рейтингът.

Какво означават за вас, господа управляващи, правовият ред и върховенството на закона днес, когато искате извънредни съдилища? Какво са за вас правата и свободите на гражданите, когато днес, полицията може да нахлуе безнаказано във всеки дом?! Цените ли  достойнството и живота на хората, когато полицейският ботуш стъпва върху гърбовете им или се стреля напосоки в жилищните блокове?

Правовият ред и върховенството на закона, правата и свободите, достойнството и животът на хората са висша ценност на демокрацията. Тези ценности изискват защита и уважение, изискват осъзнато интелектуално усилие да бъдат пазени и развивани. Те са силни, когато има правила и свобода. Те умират, когато върлува полицейският произвол и посредствеността.

В началото на февруари разбиха вратата и проснаха на земята  Човека-глас. „Нашата полиция" каза: "Случайна грешка!" От стрес човекът дори им благодари.

В края на февруари едновременно в следствените арести на Велико Търново и Ямбол в рамките на 24 часа се обесиха двама български граждани. Дали имаха основание техните арести, не разбрахме. Разбрахме от „нашата полиция", че това е повтаряща се случайна грешка.

Преди дни при задържане на невъоръжен български гражданин в Плевен същият е прострелян и умира от „рикоширал" куршум , изстрелян от полицай. Криминалното му минало е алиби за „рикошета", нищо, че следи от рикошет няма. Досадна, рецидивна грешка...

Вчера, цели три дни след инцидента, научихме за нова грешка на „нашата полиция". Полицаи пребили по погрешка семейство и техен гост в Кърджали. Пребили по погрешка, а кого е трябвало да пребият правилно!?... Какво е достойнството днес на тези български граждани? Какво е в душата на младата Ширин и всички български деца, станали свидетели на подобни брутални сцени през последната година? Кои рани са по-тежки - тези по  детската главичка или тези в душите им?!

Случайна грешка, повтаряща се грешка, досадна рецидивна грешка, пребити по погрешка. Редица от грешки, които предизвикват въпроса: каква е днес политиката - на правото, или на палките? Полицаите? Едва ли. Те са инструмент. Те изпълняват заповеди.

Днес главният въпрос, на който искаме незабавен отговор, е кой разпорежда тези действия, кой създава тази среда на безнаказаност и бруталност?

Защото тази среда е подхранвана от политическо говорене. Среда, в която не е важно кой и защо е задържан, а колко и как са задържани. Важно е как тези арести се представени на обществото. Важно е днес полицията да демонстрира активност, да внушава бруталност. Да създава подчинение и страх.

Защо е всичко това на управляващите? Само заради рейтинга им? И да, и не. Да -защото рейтингът създава чувство на одобрение. Не - защото не им стига само одобрение , а им трябва, за да има и респект и страх.

Крайната им цел е гражданите и общество да бъдат превърнати в публика. Трябват им ръкопляскащи зрители, а не задаващи въпроси граждани! И към това беше насочена филмовата продукция на полицейското студио.

Затова днес не са нужни никому сълзливите извинения на полицията. Нужен е ясен отговор защо е внушено и разпоредено на полицаите да се държат с българските граждани по този безпардонен и брутален начин. Същите тези граждани, които работят, за да им осигурят заплатите. И този отговор ни го дължи на нас, народните представители, и чрез нас на българските граждани министърът на вътрешните работи.

На основание чл. 83, ал. 2 от Конституцията на Република България и  чл. 99, ал. 1, във връзка с чл. 102, ал. 1 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание от името на Парламентарната група на Коалиция за България внасям предложение да бъде незабавно поканен за изслушване от Народното събрание министърът на вътрешните работи г-н Цветан Цветанов във връзка с инцидента в град Кърджали и всички други инциденти, свързани с превишаване на правомощията на служители на полицията през последната една година.

Второ, настояваме да упражните правата си по чл. 27, ал. 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, като свикате още днес Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите, която да се произнесе по инцидентите свързани с превишаване на правомощията на полицейски служители.