Михаил Миков: Дискусията за промени в ръководството на БСП обслужва днешното управление

Юли 26, 2010 Новини БСП в медиите 0 2616

Михаил Миков, депутат от Коалиция за България и бивш министър на вътрешните работи - интервю на Лили Маринкова за БНР - Хоризонт   Водещ: Г-н Миков, слушаме ви

Михаил Миков, депутат от Коалиция за България и бивш министър на вътрешните работи - интервю на Лили Маринкова за БНР - Хоризонт

 

Водещ: Г-н Миков, слушаме ви. Около специализираните съдилища най-напред.

Михаил Миков: Здравейте, г-жо Маринкова, здравейте и на слушателите на хоризонт. Ние сме заявили ясна позиция по този въпрос, че става въпрос, че така, както е внесен законопроектът говори по-скоро за извънреден съд. Има една извънредност в начина на формирането му. Има особен начин на формиране на компетентността на този съд, където на едно място се събират и субекти, министри и депутати и прочие и представители на организираната престъпност. Едните по предмета на извършеното от тях, а другите по-скоро заради качеството им. Формирането на този съд не е необходимо в България, а на България й е необходимо изпълнение на това, което личи от доклада. На България й е необходима една универсално действаща съдебна система на всички равнища, защото не можем да разчитаме, че когато има 5% корумпирани магистрати по думите на министъра и в този съд няма от тях, а в останалата съдебна система те продължават да действат, тя осигурява онова, което гражданите и Брюксел очакват от властите в България най-общо.

Водещ: Разбирам вашата така да се каже отстраненост, тази оценка...Вие споделяте числото 5% ли, смятате, че са повече или по-малко?

Михаил Миков: Не, не, аз само едно казвам, че когато се говори за това, трябва да бъдат предприети всичко наказателно - правни действия за прочистване на системата, а не да се употребява числото 5 за продължаващия натиск върху съда и ВСС.

Водещ: А вие колко смятате, че са корумпираните съдии?

Михаил Миков: Аз не мога да смятам, защото нямам информация. Предполагам, че министърът като казва 5%, той има достатъчно информация и тази информация трябва по-скоро да бъде на бюрото на главния прокурор и да се предприемат наказателните производства.

Водещ: Мисля, че сте доста информиран човек заради битността ви на вътрешен министър до преди няколко месеца и за мен е интересно да оцените тази разработка за убийците, за килърите, тъй като става дума за разработка и за работа на много институции месеци наред. Вие специално в течение ли бяхте?

Михаил Миков: В течение бях, защото част от цитираните лица бяха известни, включително с деянията и имаше едно шуменско убийство на Румен Рачев. Червенобрежките граждани, които сега се споменават, още тогава бяха ясни на полицията. Тази разработка е продължила дълго време и на първо място искам да поздравя обикновените, редовите служители на криминална полиция, които са стигнали до разплитането на този случай. На второ място обаче искам да обърна внимание как беше отчетен този случай.

Водещ: Кой от всички случаи?

Михаил Миков: Този последният, последният, така. Прави се полицейска акция, два дни тече в цялата страна, напрежението расте, задържат се 20 лица, а после се оказва, че от тези 20 лица 5 са извършители и съучастници, 14 са свидетели и един Бог да го прости при задържането. Министър- председателят и министърът правят гръмка пресконференция в Министерски съвет. Това са най-общо щрихите, а иначе пак казвам , поздравления за служителите от МВР, които са свършили тази работа, защото тя продължава повече от година.

Водещ: Искам да кажа на нашите слушатели, че след малко ще се включи от Плевен нашата кореспондентка в изясняване, разширяваме информацията, че при задържане е бил прострелян и после е починал Мариан Димитров с прякор Рекета в Плевен, а някои от свидетелите смятат, че става дума за жестоко убийство и саморазправа, полицейска саморазправа, но това малко по-късно в нашето предаване. Иначе, г-н Миков, смятате ли, че това разкритие, което дойде от вчерашната пресконференция говори действително за една много мощна групировка, която е била посветена в толкова много убийства, която има зад гърба си толкова много убийства.

Михаил Миков: Г-жо Маринкова, аз тази информация не притежавам към момента, финалните данни, финалните факти и доказателства. Само знам, че към онзи момент онова шуменско убийство беше извършено от въпросните лица от Червен бряг, които в момента не са установени, издирват се и някои от тези, на които им бяха цитирани имената, бяха на масата на разследващите полицаи, на оперативните работници.

Водещ: Моля ви да коментирате сензацията на „24 часа", че министър - председателят е бил набелязан за атентат от тази група на Петър Димитров Сумиста.

Михаил Миков: Мога да коментирам само най-общо, защото нямам достатъчно информация за конкретния случай. В известен смисъл това не е сензация. Периодически се появяват в печата такива информации, не е за първи път и обикновено те нито се отричат, нито се потвърждават от хората, които би трябвало да го сторят, а се появяват като такива обикновени журналистически публикации.

Водещ: Ще видим дали в този случай ще останат такава от гледна точка, че е възможно, ако има някакви доказателства да се разкрие нещо, което ние не знаем, размерът на злото. Но може ли да коментирате размерът на злото изразено в това, че хора от групировките и СИК все още са набрали и са имали такава мощ да извършват тези престъпления. Нали тъкмо с това се борихте?

Михаил Миков: Да и миналогодишният доклад, прочетен внимателно, ще покаже, че стъпки в тази посока, бяха извършени и оценени от ЕК. Наистина този доклад сегашният очертава по-големият напредък в сферата за борба с организираната престъпност, в този смисъл докладът е най-добрия, но фактът, че не е последен показва, че има още много какво да се върши. А иначе митологизацията на трибуквените групировки, тя е по-скоро част от медийния живот на България. Не, не, сега внушението е, че тези групировки не са отмрели, че техни части, колкото и да са били митологизирани продължава да действат, ако става дума за такъв списък, за поръчкови убийства. Вижте, тези групировки създават друго усещане в обществото за необходимостта от извънредност. Създава се една ситуация и то не случайно около обсъждането и вкарването на закона за специализирания така нар. съд за един особено голям размер на престъпността, за корените на злото, както вие се изразихте, за съществуването на зловещи фигури, които могат да си позволят да посегнат върху министър - председателя или някой друго висше длъжностно лице, недай си боже, депутати или пък вътрешния министър, така че това всичкото трябва да бъде предмет на много внимателни действия и бързи действия, остри действия на прокуратурата и на полицията, и на ДАНС, разбира се, на тези, които отговарят, на службата НСО. В крайна сметка, ако това продължава да се вихри само в публичното пространство, то не може да има друг прочит, освен създаването на онова чувство за извънредност на обстановката, която трябва да обоснове извънредните съответни мерки.

Водещ: Ето нещо, което е било рутинно. Вашата съпартийка, депутатката от БСП Валентина Богданова е уредила задържаният по време на акция „Килърите" сумист Петър Стоянов за извънщатен сътрудник на парламентарната комисия по образование, младежта и спорта. Богданов се свързала с него заради идеята да се направи детска школа по сумо в родния и за двамата град Нови Искър. Това е обяснила пред „Труд". От друга страна пада тежка сянка върху приноса на вашата парламентарна група за откриването на такива съветници, които очевидно с тях би могло да се забележи сигурно, ако бъдат разработвани по-специално, че не би трябвало парламентарната власт да привлича за сътрудници.

Михаил Миков: Това за сянката върху групите вие го казвате. Такива частни предложения на един или друг народен представител нито се обсъждат, нито се коментират. /.../ и коментират, съгласете се, г-жо Маринкова, че може би трябва да въведем тогава в парламентарния правилник, че когато някой се назначава се изисква информация за оперативни разработки или криминално минало от МВР. Аз не възразявам един такъв текст да попадне в парламентарния правилник и да се иска винаги информация от МВР за моралната чистота. Всъщност един човек, който си отиде от този свят, също е работил в радиа, на такива места, знаете, че и той беше противоречива личност, но работеше в медиите...

Водещ: Тук не става дума за медия, а за парламента, за тази святост Българското Народно събрание.

Михаил Миков: Вижте, за каква святост говорите, когато парламентарни лидери още преди години наричаха народните представители лоени топки, пуфтящи прасета. Друг сега един министър -председател ги нарече лайно в целофан политиците, така че една такава, чака такава префиненост на парламента едва ли обществото предполага, а точно обратното. Има всякакви народни представители, има и всякакви съветници и както в парламента има хора, които може да са ангажирани, включително с престъпна дейност, така ги има навсякъде.

Водещ: Именно, това подхранва, както вие смятате, една извънредност на мисълта за свързаност, слятост на най-висшата законодателна власт с престъпността. Това се нарича мафия с други думи.

Михаил Миков: Мисля си, че това е прекалено силно и не почиващо на сериозни данни внушение. В Народното събрание има 140 народни представители и едва ли върху всички трябва да се лепи нещо, което се е случило, преди то да е приключило като данни. Въпросът е ... аз мисля, че в това отношение няма никакви данни Валентина Богданова да е знаела за другия живот в кавички на това лице. Но начинът, по който се поставя въпросът е поредния удар върху парламентаризма в България.

Водещ: Предполагам, че вие ще разполагате с други подробности по този случай, но сега искаме да чуем вашето мнение за това, понеже има прострелян при арест, как би трябвало да действа следствието, каква проверка би трябвало да се извърши?

Михаил Миков: Първо, аз не знам дали този простреляния е от категорията на лицата извършители, съучастници или е от категорията на свидетелите. Второ, би трябвало да се види, имало ли е съпротива, оказвана ли е съпротива. На трето място това трябва да се извърши бързо и обективно. Но самият дух, който цари в държавата, който се налага не изключва такива случаи. Спомняте си певецът с плаката, спомняте си едно друго шумно дело в Търново, където една от задържаните се обеси в килията, но някак си обществения интерес пропуска тези неща в името на големия въпрос - борбата с престъпността и тук вече се крият рисковете пред следващия доклад от Брюксел. Както по отношение на независимостта на съдебната система, така и по отношение на въпросът за човешките права, защото в доклада /.../, иначе той има разлики в констатациите се казва, че се търси в България система, която да е независима, освен ефективна, което е също изискване, но също така да защитава човешките права. То в по-широк контекст трябва да се четат нещата, но вярвам, че полиция, прокуратура ще дадат бърз отговор на обществото на този уж страничен, наболял проблем с килърите, въпрос.

Водещ: Не остана време за политическите новини от вашата партия. Говори се, че вие изоставяте въпроса със смяната на върха. Това е станало на вчерашния пленум. Това струва ли ви се разумно, че го отлагате за конгреса?

Михаил Миков: Само БСП във вътрешен план, някои говорители и във външен план постоянно се намесва въпросът за ръководството на партията.

Водещ: Кой постоянно го намесва? Това вие го правите, вашите среди бликат от тези съобщения.

Михаил Миков: Има наши членове и други, които сами поставят този въпрос. Вчера ...

Водещ: Самият Сергей Станишев го е поставил в „24 часа" вчера в свое интервю, че би, от себеподобните се уговаряло даже сътрудничество с Бойко Борисов. Това са думи на вашия лидер.

Михаил Миков: Вижте, в най-общ план такава една дискусия за перманентните промени в ръководството на БСП. Тя обективно обслужва днешното управление. БСП не може да се концентрира върху решаването на обществените проблеми преди да се постигне една мобилизация и относително разбиране, че решението на органите трябва да се уважава, както и на пленумите, така и на конгресите., На мен примерно ми омръзна да ме избират в ИБ, един път ме избираха, после пак ме избираха, омръзна ми и даже им го казаха на ИБ или на пленума, не си спомням, че не може една партия да функционира с перманентния разговор, кой ще ръководи на някакво равнище партийната структура.

Водещ: Иначе по принцип как смятате, има ли хора във вашите среди, които работят и то съзнателно за колаборация с ГЕРБ като перспектива, защото иначе очевидно, че самостоятелно вашата партия няма шанс да влезе във властта?

Михаил Миков: То сега може да е очевидно, след време може да не е очевидно, защото политиката на /.../ „Хляб и зрелище" все повече се изчерпва и отговорът в частта на хляба е само с /.../, няма хляб, така че едно бързо развитие на политическия процес може би наистина ангажира един или друг представител на партията с някакви политически схеми за колаборация на днешните управляващи, но аз не искам да коментирам без тези факти да са ясно опубличени и заявени.

Водещ: Благодаря на Михаил Миков. Бившият вътрешен министър оцени по-достойнство акцията на службите от тези дни, наречена „Килърите" и разбира се отправи своите резерви от гледна точка на човешките права.