Корнелия Нинова: Ключовата дума за нас за този сезон е несигурност. БСП дава ясна и конкретна алтернатива

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

Приключва и тази сесия на НС, това е последният работен ден. В първия ден всички парламентарни групи тържествено представяме приоритетите си и какво ще свършим за България и за хората. В последния ден обикновено мълчаливо си тръгваме и отиваме във ваканция. Би било добре тази практика да се промени и затова днес ние от „БСП за България“ ще направим оценка на сесията на управляващото мнозинство и самооценка. Когато имаш претенцията да оценяваш другите, трябва да имаш и силата да се самооцениш.

Уважаеми управляващи – правителство и депутати от мнозинството,

 Внесли сте 21 закона, без ратификациите. Можем да спорим дали са добри или лоши от наша и ваша гледна точка, най-добре е обаче да ги оценим как те повлияха на България и на българските граждани. В сферата на икономиката и финансите като основата на всяка политика вие приехте закон за концесиите. Макар да се отнасяше за Черноморското крайбрежие, той отвори отново темата за концесията на Летище „София“. Дадохте концесията на летището и резултатът за България е, че най-големите европейски компании и авторитети - Германия Франция и Великобритания, обжалват тази концесия. Това ви е оценка от Европа за начина, по който провеждате обществените поръчки. Има ли друга обществена поръчка в България, която да е обжалвана от всички участници, освен от спечелилия? Няма.

За значението за националната ни сигурност на България много пъти сме говорили. От промените в Закона за енергетиката резултатът е – работодателите изразиха позиция за чудовищни пазарни манипулации, заради които българският бизнес плаща най-висока цена в Европа. Част от предприятията затвориха и освободиха работниците си. Ефектът от този закон за потребителите е повишаването на цената на тока. Със Закона за устройството на черноморското крайбрежие постигнахте резултат - българските плажове пустеят, България загуби от туристическия бранш и туристическия сектор приходи. За сметка на това обаче, тапите по границите за Гърция или на влизане в страната от българите, които си идват от Европа, са чудовищни поради лошата организация на българското правителство.

Във финансовата сфера приехте Закона за мерките срещу изпиране на пари. Резултатът от него е - държавата прехвърли върху физическите лица отговорността да следят за пране на пари счетоводители, адвокати, а по началния вариант - и читалища и детски градини. Ефектът от този закон досега е, че нито една учителка в детска градина не e хванала пране на пари и няма и да има ефект от този безумен закон. Вие актуализирахте и бюджета на страната, като ефектът за държавата е 2 млрд. лв. нов дефицит и 500-600 млн. лв. нов дълг. Ефектът от това ще е за българските граждани, които ще го плащат някой ден от джоба си. Какво направихте в здравеопазването – затварят се болници, цените на лекарстватарастат, хората нямат достъп до здравеопазване. Нищо не направихте в тази сфера през тази сесия, освен на думи нов модел за реформа в здравеопазването, който се отхвърля от всички засегнати съсловия.

В сферата на транспорта отложихте ТОЛ-системата. Ефектът е, че лишихте хората от месечните винетки, накарахте ги да плащат седмични, т. е. да плащат по-скъпо. При всички проблеми на земеделските производители приехте закон за тяхното подпомагане с една едничка цел – да замажете резултата от къщите за гости. Това е и ефектът от този закон. Но има и друг резултат за страната ни – 10 млн. лв. глоба. Кой ще я плаща – българските граждани. Посегнахте на правата на българските граждани, като им отнехте машинното гласуване. Хвърлихте политическия живот в задкулисие, като дадохте възможност на бизнеса и олигархията да финансират политическите партии. Ето това свършихте за тази сесия,уважаеми управляващи.

Какво направи БСП - ясна и конкретна алтернатива. По всички тези теми сме били против с много силни аргументи, но не ни чухте. Внесохме следната алтернатива - намаляване ДДС на лекарства и храни, помощи за младите работещи семейства за отглеждане на дете, данъчни облекчения за работещи родители, преизчисляване на всички пенсии. Това щеше да струва на държавата близо 2 млрд. лв. На колко хора щяха да помогнат тези закони на БСП - на близо над 2 млн. души. Ще кажете, че няма пари. Миналата година изхарчихте 2 млрд. лв. извън бюджета. Тази година само за полугодието сте малко над 1 млрд. лв. Пари има, важното е кой за какво ги харчи. Алтернативата е ясна и на есен тя ще проличи. Сега сесията приключва с две тежки кризи. Първата е течът на данни от НАП, 5 млн. българи са хвърлени в несигурност за собствеността и личните си данни. На правителството на България беше дадена тежка оценка, че една цяла нация е хакната. Втората криза е чумата по свинете. Европа ви даде оценка. Тя каза, че правителството не си е свършило работата и България може да изгуби цялото си свиневъдство, заради небрежността на управляващите. Това е ефектът от тези кризи, но има и последващ. Цените тръгнаха леко нагоре, ще се увеличи вносът, което ще повлияе на търговското салдо и икономическото състояние на България. Ето това е моментната картина, в която ние си тръгваме от парламента, но и никой не понесе отговорност за тези две кризи. Друг път поне от кумова срама казвате, че носите отговорност и подавате оставки. Този път нищо. На фона на тези кризи правителството е в ступор. Премиерът се скри и единственият коментар, който е правил през това време, е за събора на Бузлуджа. Ние знаем, че всяка година на този ден премиерът изпада в депресия, но да коментира събора на левицата, а да не излезе пред народа в тези кризи, връхлетели страната по негова вина, е безотговорно. Всички парламентарни въпроси към него са върнати и се оказва, че в момента в държавата няма лидерство. Борисов държи кормилото на влак, на катер, електрокар и тротинетка, може би, но няма кой да държи кормилото на страната. Той изпусна кормилото на държавата. Ключовата дума за нас за този сезон, след тези факти, е несигурност. Национална несигурност и несигурност на всеки българин. Предстоят ни обаче избори за кметове и общински съветници, приемане на бюджет и избор на главен прокурор. Знаем, че цялата енергия ще се хвърли в изборите, но и те ще минат и ще остана най-важният въпрос – за бюджета, стимулите за икономиката, намаляване на неравенствата, увеличаване на доходи, общинско и държавно здравеопазване, справедливостта и съдебната реформа. Мислете как ще решаваме тези въпроси, че октомври ще дойде бързо.

Само Борисов можеше да осигури състезание между двама кандидати за главен прокурор

Като казах съдебна реформа, искам да кажа и няколко думи за избора на нов главен прокурор. Прави впечатление, че всички са се вторачили в БСП. Всички питат БСП, всички очакват какво ще каже БСП. Никой обаче не пита този, от когото зависи този въпрос – Бойко Методиев Борисов и ще ви кажа защо. Единственият човек, който можеше да осигури състезание между двама кандидати, е Бойко Борисов. За зрителите и слушателите, които очакват БСП да вземе решение по тази тема, трябва да поясня, че по закон тези, които имат право да предлагат главен прокурор са или независимите прокурори или министърът на правосъдието - правителството. Нито партиите, нито депутатите могат да направят такова предложение. Ако можехме, щяхме да го направим. Изчакахме 29-и, заявявайки че ще изчакаме процедурата и ще уважим правилата, но всъщност ги изчакахме, за да разберем, дали Борисов ще прояви здрав разум и ще внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат. БСП в такива сговори не участва. В момента протестират десните. И те викат БСП на помощ и чакат да разберат какво ще кажем. Искам да припомня, че същите тези десни бяха част от правителството на Борисов. Същите тези десни направиха тази реформа в съдебната система. Спомняте ли си, че разделиха те ВСС на прокурорска и съдийска квота по предложение на тези десни. Спомняте ли си, уважаеми българи, че БСП и тогава, и сега е против това разделение. И тогава ви казахме, че ще стигнете до тази задънена улица, но отново не ни послушахте. В момента двете групи, които съзнателно изградиха този модел, се сбиха кой да го оглави.

Ние както и преди една година и сега предлагаме промяна на модела. Както и да се биете за този или онзи като име, докато не променим модема не решаваме нищо. Отново представям пред вас нашето предложение, което ще внесем през септември. Единственият начин за справедливост, правосъдие и реформирана съдебна система е всички в тази зала да проявим единодушие и да наложим съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Казва се промяна в закона за съдебната власт. Това е решението. Ако очаквате БСП да предложи решение по казуса за главния прокурор, ето това е нашето предложение. Да видим, дали наесен ще го подкрепите. Зададох много теми за ваканцията. Получи се малко като в училище, където ни даваха списък с книги за четене през лятото. Четете и мислете. Чака ни гореща есен.