Кръгла маса за АЕЦ-Белене в Плевен

Юли 25, 2010 Новини БСП 0 1770

Американски и немски фирми проявяват интерес към АЕЦ- Белене, каза на пресконференция в Плевен народният представител от Коалиция за България Румен Петков

Американски и немски фирми проявяват интерес към АЕЦ- Белене, каза на пресконференция в Плевен народният представител от Коалиция за България Румен Петков. Той подчерта, че немската компания RWE, която се оттегли поради забавянето на проекта е готова да участва отново в строежа на централата. Две американски компании също проявяват инвеститорски интерес към АЕЦ- Белене, стана ясно на днешната пресконференция. На нея присъства и вицепрезидента на Научно производствено обединение „РОКОР” Вячеслав Щелков. Фирмата е водеща по отношение на изграждането на атомни проекти на руската страна, като работи и по  изграждането на централата в Иран. Вячеслав Щелков е категоричен, че реакторите от трето поколение за изключително надеждни и политически дискусии по тази тема са несъстоятелни.  Той определи проекта Белене като интересен и перспективен. За всяка страна е престижно да има атомни реактори, допълни Щелков. Той подчерта, че със сигурност и запада проявява инвестиционен интерес към централата в Белене. Проектът е пилотен не толкова за България, колкото за Русия, чиито реактор ще бъде изграден в страна от ЕС, което обяснява яростната съпротива на определени политически и геополитически кръгове, допълниха участниците в пресконференцията. Рядко се сещаме и за значението на подобен проект за националната сигурност, подчертаха те.

Посещението на Вячеслав Щелков ще бъде последвано и от кръгла маса през есента, домакин на която ще е Плевен, стана ясно още на пресконференцията. Идеята е да се провокира широк обществен дебат по темата АЕЦ- Белене, на който освен представители на руските участници в проекта да има широко представителство от специалисти от всички сфери – от енергетиката до икономиката. Организаторите ще поканят представители и на редица балкански страни, които имат съпътстващи интереси в България по този проект , както и от страни от Западна Европа, включително от страни, които биха били наши преки конкуренти поради обвързаността си с други атомни проекти. Целта е когато се стигне до финализирането на стартовия етап по изграждането на АЕЦ- Белене да има единомислие по темата, което ще е гаранция и за така търсените чужди инвеститори, допълниха участниците в пресконференцията.