Георги Гьоков: Преизчисляването на пенсиите трябва да е периодично, а не е правено от 2008 г.

17.07.2019

 „Немалка част от българските граждани са с доходи на границата на физическото оцеляване. В най-голяма степен това се отнася за пенсионерите и хората над 65 години”. Това каза депутатът от ПГ на „БСП за България” Георги Гьоков при представянето на мотивите на левицата за промени в Кодекса за социално осигуряване. Той добави, че бедните възрастни хора са се увеличили от 22,6% през 2014 г. на 29,2% през 2018 г. Гьоков добави, че при линия на бедността за 2019 г. 348 лв., минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 юли ще стане 219 лв., а средната пенсия за 2019 г. ще е около 386 лв. По думите му това означава, че над 1,3 млн. пенсионери получават доходи под границата на бедността. „В същото време не се предвижда никаква съществена промяна в размера на пенсиите, освен ежегодното осъвременяване от 1 юли. Положението е нетърпимо и се изискват бързи и неотложни мерки”, заяви народният представител.  Георги Гьоков обясни, че първото нещо, което трябва да се направи според социалистите  е преизчисляването на старите пенсии. Той припомни, че последното такова преизчисляване е извършено през 2008 г. „Преизчисляването на пенсиите трябва да е периодично, поне на четири години.  За съжаление всички предложения досега са отхвърляни и решенията  стават все по-скъпи”, категоричен бе Гьоков. Той каза още, че преизчисляването на пенсиите със средния осигурителен доход за 2015 г. би изчистило частично проблемите с неравнопоставеността в доходите. Във връзка с нуждата от преизчисляване на пенсиите Георги Гьоков уточни, че средният осигурителен доход за 2018 г. е нараснал над два пъти в сравнение с този за 2007 г. „В резултат на това за последните 10 години различията между стари и нови пенсии, при еднакъв осигурителен принос на гражданите, станаха значителни. Това обрича не малка част от българските пенсионери да получават по-ниски пенсии и реално да мизерстват. Отделно това противопоставя хората със стари пенсии на новите пенсионери и демотивира работещите хора да се осигуряват на реалните си доходи”, коментира социалистът.

Героги Гьоков коментира още, че предложеният от БСП законопроект е само една от необходимите стъпки за търсене на трайно решение с размера на пенсиите. „Според нас тя е първата и най-важната. В противен случай ще се задълбочи още повече проблемът с един от основните принципи на осигуряването, какъвто е принципът на равнопоставеността на осигурените лица. Всяко отлагане на решението в бъдеще ще изисква все по-големи финансови ресурси”, заключи народният представител от БСП.

Виолета Желева: Пенсиите трябва да бъдат преизчислени

Управляващите неглижират проблема

„Пенсиите трябва да бъдат преизчислени. Голяма част от пенсионерите живеят с минимални мизерни средства, а разликата между стари и нови пенсии се увеличава. Това е сериозен проблем за страната ни, а управляващите го неглижират“, заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Виолета Желева. Според нея въпреки поредицата реформи, правителството няма план как да се справи с този проблем. Тя обясни, че по-възрастните са се пенсионирали при по-ниски изисквания за стаж - за жените изискуемият стаж през 2018 г. е с 9% по-висок, отколкото през 2000 г. „От тази гледна точка изглежда, че техният принос към осигурителната система е по-нисък. Но това не е вярно, защото преди вноските бяха по-високи. Ако сега те са 19.8%, през 90-те години те достигаха 37%, а при социализма, с всичката условност на разграничението, вноските в пенсионния фонд са били от 20 до 30%“, обясни Желева. „Следователно, заради разликата в размера на осигурителните вноски, имаме основание да смятаме, че по-възрастните пенсионери имат съпоставим, а в някои случаи дори по-голям принос към осигурителната система“, допълни тя. Според нея частично проблемът с осъвременяването на пенсиите се решава с Швейцарското правило, но в годините след кризата това правило е изоставало, а при реформата от 2015 г. е решено то да се замени с коефициент, отчитащ осигурителния стаж. „В годините на ниска инфлация или на натиск върху заплатите, както бе след кризата, изглежда, че това правило не е вече подходящо и трябва да се добави и друг механизъм“, каза още народният представител. Желева подчерта, че разходите за пенсии в България са едни от най-ниските в ЕС. „348 лв е линията на бедност, а  пенсионерите получават 220 лв. Могат ли така да живеят възрастните хора? Но тази тема не е важна за управляващите“, коментира Желева. „Ако политиците отстъпват от обещанията си всеки път, когато дойде време те да се реализират, никоя пенсионна реформа няма да бъде успешна“, каза още Виолета Желева.