Сергей Станишев: Пропастта между обещанията на ГЕРБ и реалността става все по- голяма

Юли 22, 2010 Новини БСП 0 1789

Пропастта между обещанията на ГЕРБ и реалността става все по- голяма

Пропастта между обещанията на ГЕРБ и реалността става все по- голяма. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев при срещата си с кмета на Берлин и зам.-председател на Германската социалдемократическа партия Клаус Воверайт. В рамките на посещението си в София, Воверайт избра да се срещне първо с лидера на БСП, за да обсъдят актуалната политическа и икономическа ситуация в България и предизвикателствата и задачите пред европейската левица.

Сергей Станишев с тревога отбеляза, че политиката на българското правителство води до задълбочаване на кризата в страната. Според лидера на БСП управляващите не са в състояние да предложат адекватни антикризисни мерки и са непоследователни в действията си. Станишев изтъкна, че за първи път в последните 13 години се приема актуализация на бюджета. Според него причината е, че въпреки гръмките си обещания, правителството не е в състояние да събере приходите в бюджета. Председателят на БСП изрази безпокойството си, че икономическата ситуация в България продължава да се влошава. Само за първото тримесечие се наблюдава спад в икономическото развитие от 3,5%, а фискалният резерв от над 8 млрд. лева ще бъде стопен до края на годината до малко над 4 млрд. лева. Според Станишев има вероятност да се наложи нова актуализация на бюджета в рамките на настоящата година.

На срещата беше обсъдена темата за състоянието на европейската социалдемокрация и мерките, които е необходимо да бъдат предприети, за да си върне левицата отново доверието на гражданите. Сергей Станишев запозна госта със ситуацията в БСП и предприетите действия за обновяване и отваряне на партията. Лидерът на социалистите обърна специално внимание на създаденото през октомври 2009 година Младежко обединение в БСП. „Младите хора не са обременени от миналото и имат желание и хъс за работа", заяви Станишев.

По време на разговора беше коментирана темата и за предстоящите местни и президентски избори. Двете страни изразиха желание и готовност за по-активно сътрудничество, особено по отношение на предизборната кампания за местни избори. Обсъдена беше възможността експерти да посетят Берлин и да обменят опит в тази сфера.

На срещата присъства и международният секретар на БСП Деница Златева.