Корнелия Нинова: Предлагаме конкретни действия за спасяването на българската нация от демографска смърт

Защо за Борисов законът не важи, а за младите семейства е задължителен

Всички политици, от всички партии, от всички цветове, години наред сме единодушни за следното – в България има тежка демографска криза. Някои експерти дори ни предупреждават за демографска смърт. Младите напускат България и трябва да им помогнем с всички стимули и възможности на държавата да ги задържим тук. Работещите бедни се увеличават. Дотук всички сме единодушни за това. Думи, само думи, облечени тези години в множество стратегии, доклади, доктрини, отчети. От „БСП за България“ предлагаме алтернатива, действия и решения. Какво получаваме от другата страна? Обединени патриоти току-що се скараха вътрешнокоалиционно, въпреки че имат общ представител – вицепремиер по демография. Не могат да се разберат, а са част от това управление. ГЕРБ след 10 години управление казват, че трябва цялостен подход. Дайте го, уважаеми колеги. Ето, ние ви предлагаме. Според вас то било на парче. Не сте ли вие управляващите?

БСП сме почерпили добър европейски опит - еднократна помощ за второ и трето дете в размер на 5600 лв. тази година, а ако догодина се увеличи минималната на 610 лева – 6100 лв. Увеличаване на помощта от 1 до 4 клас и връщане на тази помощ, ако децата не ходят на училище. Сега да видим защо сте против.  БСП не била дала обосновка. Ако бяхте прочели какво предлагаме, щяхте да видите, че ясно сме изчислили, че се отнася за 120 хил. деца, че ще струва 90 млн. лв. Основният аргумент, който изтъквате – няма пари, трябва актуализация на бюджета. Уважаеми управляващи, за един месец ще правите два пъти актуализация на бюджета по средата на годината – един път, за да се намали партийната субсидия и втори път, за да се увеличи дефицитът на близо 3 млрд. лв. и да вземете нови заеми. За едни 90 млн. лв. за деца, за младите семейства, демографската катастрофа- няма пари и не може да се прави актуализация на бюджета. Източник не сме били посочили. Много ясно, че източник е излишъкът. Не можело - по Закона за публичните финанси това не ставало така, защото харченето на излишък трябва да се предложи от МС и да се одобри от НС.  

Питам ви, т.е. питам  премиера Борисов, одобри ли Народното събрание да изхарчите 2 млрд. лв. извън бюджета в края на 2018 г., еднолично, по свое решение, за да си правите ПР? Как така- тогава Законът за публичните финанси не важи, а за българските млади семейства и деца не може без актуализация на бюджета?  Питам Борисов, тази година преди изборите, изхарчи ли минавайки с джипа стотици милиони левове, извън бюджета, одобрен от парламента. Защо за този човек Законът за публичните финанси не важи, а за работещите бедни, за младите семейства, за децата, при установена от всички ни демографска катастрофа, това важи? Аргументите ви са слаби. Правителството се справяло с този проблем и предложенията на БСП не трябвало да се приемат – колко добре се справя правителството? В риск от бедност или социално изключване живеят 41% от българските деца – близо 500 000. Делът на работещите бедни достига 10%, а през 2013 г. беше 7%. Вижте за вашето управление с какъв темп расте делът на работещите бедни. През 2018 г. населението на страната намалява с близо 50 000 души. През същата година в страната са регистрирани 62 197 живо родени деца, в сравнение с предходната година са намалели с 1758. Така ли добре се справя правителството?

Демографският проблем, криза или смърт, както някои го определят, наистина изисква национално съгласие. Не можете да си затваряте очите с клишетата, че няма пари, трябва да се прави актуализация на бюджета и правителството се справя добре. Това не работи, уважаеми управляващи. Статистиката всяка година върви надолу. Прогледнете, нека решим  стъпка по стъпка този въпрос. Той изисква години наред последователна работа. Не едните да направят нещо, а другите да дойдат и да го отменят. Демографският проблем е този, който изисква в най-голяма степен национално съгласие. Не отричайте това, което предлага опозицията, само защото го предлага тя. Дайте своите предложения между първо и второ четене. Да седнем и разумно да решим- какво ще прави политическата класа, за да спаси българската нация и който и да управлява да го прави, независимо от политическите ни различия. По други въпроси можем да спорим, но демография, здравеопазване и образование са неща, които стоят над партийните ни интереси, над всеки един от нас тук. Дано тези, които дойдат след нас, да мислят отговорно по тези въпроси и да продължат това, което можем да започнем сега. Готови сме за разумен разговор, за добри решения за спасяването на българската нация от демографска смърт.