Петър Витанов: Основен мой приоритет за следващите 5 години е връщането на социалния образ на Европа

12.07.2019 г.

"Преди да говорим зa тематичните приоритети, по които депутатите от левицата ще работят в новия Европейски парламент, трябва да си дадем сметка кое е най-важно за ЕС в момента, именно - възстановяването на социалния  му облик, засилването на  гаранциите за трудещите се, за младите, изграждането на истински социален съюз”. Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов по време на дискусия „Приоритетите за новия мандат на българските евродепутати“, организирана от Бюрото на Европейския парламент в България.
На въпрос- как да върнем младите хора в България, той заяви: "За съжаление, като че ли политиките към младите хора, които се реализират, не са особено ефективни. Трябва да им дадем перспектива за развитие тук, а не в Европа. Това ще стане само чрез съвместни усилия на национално и европейско ниво”.
Сред основните теми от национален интерес Витанов подчерта още приемането на България и Румъния в Шенген, реформата на Дъблинския регламент, отпадането на Механизма за сътрудничество и оценка за страната ни, опазване на правата на транспортния бранш, като допълни: “Уверен съм, че заедно с колегите от останалите партии ще обединим усилия за постигането на тези цели”.