Вигенин: Отмяната на машинното гласуване и орязването на парите за партиите е крачка към авторитаризъм

Юли 12, 2019 Новини БСП 0 903

Бизнесът ще си купува партии, а те ще се отблагодаряват. Губи народът

"Машинното гласуване беше въведено, за да се върне доверието в изборния процес. Сега с отмяната му и с безпрецедентното орязване на бюджетите на партиите, в средата на годината, е не само антидемократично решение, но и крачка към авторитаризъм в България." Това каза пред НТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" и зам.-председател на Народното събрание Кристиан Вигенин. "Начинът, по който се отнася ГЕРБ към изборния процес, е скандален. Видяхме, че около два месеца преди евроизборите се правиха промени в изборното законодателство - една абсолютно недопустима практика", посочи Вигенин. Той припомни, че има прието правило, според което шест месеца преди вот  не се променят изборните закони. "Орязването на парите за партиите и отмяната на машинното гласуване цели едно - запазване на властта на ГЕРБ в общините на всяка цена. Това няма да остане без последствия. Ние изпратихме писма до редица институции, които се занимават с тези въпроси", добави зам.-председателят на Народното събрание. Вигенин обясни, че лишаването на опозиционните партии от финансов ресурс, броени месеци преди местния вот, е връщане с години назад в борбата с корупцията. "Бизнесът ще си купува партии, а те ще се отблагодаряват с определени решения. Губи народът", отсече депутатът от левицата. Той призна, че на БСП ще е много трудно на предстоящия местен вот, но тя ще заложи на силни кандидати в изборната надпревара. Според него отмяната на машинното гласуване би стимулирало допълнително купуването на гласове.

Кристиан Вигенин обясни, че БСП ще върне надвзетите, по вина на финансовото министерство, пари от партийната субсидия в установения срок. "Няма да останем длъжници на държавата. Ще разчитаме хората да ни подкрепят", каза още той. Вигенин предрече срив на ГЕРБ на някои места в страната на предстоящите местни избори.

"Ще се опитаме да бъдем конструктивни и да отстояваме нашите позиции, но какви ще бъдат отношенията ни в парламента зависи от управляващото мнозинство- дали е склонно да отчита нашите виждания. Важно е и дали това мнозинство е готово да погази базисни принципи на демокрацията", каза в заключение Кристиан Вигенин.