Анастасова за отмяната на машинното гласуване: ГЕРБ премахват всичко, което води до празрачност

Юли 09, 2019 Новини БСП 0 543

09.07.2019

„Машинното гласуване не беше обяснено достатъчно добре на обществото. Върви се към това - когато има проблем, да махнем онова, което създава проблема, а не да търсим решение. Машинното гласуване е крачка напред. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България” Ирена Анастасова по БНТ. По думите й въвеждането на машинното гласуване изцяло е един от вариантите да бъдат убедени хората, че вотът им е такъв, какъвто те са го определили. „Виждаме непрекъсната съпротива към всички елементи от изборния процес, които биха довели до неговата по-голяма честност. ГЕРБ премахват всичко, което води до прозначност”, категорична бе Анастасова. По мнението й на обществото му е необходимо време. Тя припомни, че в 10 процента от секциите, в които е имало машинно гласуване на последните избори, 50 процента от гласувалите са използвали именно машините.

В момента, в който трябваше да говорим за реформата в образованието и за учебните програми, въведени през 2001 година и довели до масова неграмотност – ние надграждаме грешки

По темата за политическата намеса в работата на издателствата на учебници и на авторските колективи, Анастасова коментира: „Министърът е политическо лице. Защо казвам, че намесата е политическа – защото имаме утвърдени учебни програми. Тогава БСП имаше своите възражения, но те не бяха чути”. Тя разказа за последващата процедура, според която министърът със своя заповед определя комисия, която  одобрява написаните учебници, след това той определя 7 независими рецензенти, които излизат със становище и накрая учебниците трябва да бъдат оценени от всички учители по история в България.

„Имаме приключена процедура. На всички етапи компонентите са казали „да”. Заради забележките на двама експерти обаче, които не са експерти в областта, за която говорим и които обясняват, че социалистическият период не е отразен достатъчно обективно в конкретни моменти, министърът спира учебниците”, каза още тя.

„Прочетох 5-те учебника. Авторските колективи са се справили прекрасно. Програмата за 10-ти клас е напълно изпълнена като съдържание в учебниците,  авторските колективи са се съобразили напълно с приетата учебна програма.  Друг е въпросът, че не ми харесва как е отразен периодът - например след 44- година година има лагери, но преди това – не. Думата фашизъм не съществува”, изрази още мнение депутатът. По думите й никой министър в демократична държава не трябва да си позволява еднолично да прави това. „Той е на пост ,който не му го позволява. Никой министър не си го е позволявал. В момента, в който трябваше да говорим за реформата в образованието, която не случва, както и за учебните програми, въведени 2001 година, които сега доведоха до масова неграмотност – вместо да поправим тези грешки, ние надграждаме грешки”, заключи Анастасова.