доц. Йорданов: Държавата трябва да погрижи за здравето на гражданите си в Северозападна България и не само там

Юни 28, 2019 Новини БСП в медиите 0 1034

28.06.2019 г.

"Болниците във Враца, Монтана и Видин имат нужда от инвестиране, а не от закриване на отделения. Състоянието им доказва идеята на БСП, че болниците не трябва да са търговски дружества. Те трябва да преминат към друг статут и държавата да поеме основната грижа за здравеопазването на българските граждани в Северозападна България и не само там". Това заяви пред радио "Фокус" народният представител от ПГ на "БСП за България" доц. Георги Йорданов.  По думите му, явно в тези региони, при болниците които обслужват едно застаряло население, търговският смисъл на медицината не може да изпълни своето предназначение и те да съществуват като печеливши дружества.

Доц. Йорданов обясни, че идеята на министър Ананиев не е във връзка с преструктурирането на здравеопазването, а с протестите на медицинските сестри. "Министърът счита, че тези отделения, които не могат да изпълняват обема си и да имат достатъчно приходи, основно от здравната каса, трябва да бъдат закрити. Той не казва къде ще отидат кадрите и ресурсите на тези отделения.", обясни социалистът. По думите му не е нормално различни медицински дейности да бъдат разглеждани заедно. Той подчерта, че между Видин, Монтана и Враца има голямо разстояние, пътищата не са добри, часовият график е различен. "Не може един пациент от далечна община като Брегово с инсулт да бъде каран до неврологията във Враца.  Искаме да чуем каква точно е идеята на министър Ананиев. Веднага започнаха да ни се обаждат хора от Видин и Враца, които са притеснени че няма да получават необходимата медицинска помощ", подчерта той.   По думите му областните болници са гръбнакът на българското здравеопазване - ако се махне едно отделение, което е важна част от структурата на една многопрофилна болница, която е като пъзел, тя се разрушава. Той бе категоричен, че трябва  много добре да се помисли преди да се реже от цялостта на българските областни болници.

Доц. Йорданов подчерта, че юридически стои и въпросът, че тези болници са акционерни дружества и в трите области, като акционери са и общините от съответния регион, които няма да бъдат съгласни с предлаганите промени. "На общите събрания на тези акционерни дружества трябва да се вземат решения за съответните преструктурирания и след това те да се изпълнят. Министър Ананиев счита, че областните болници не могат да изпълнят своя лимит, защото нямат достатъчен обем от дейност. Ако се махнат структури от тях, те още повече няма да могат да изпълнят лимита и вместо тяхното финансово състояние да бъде задържано и да се развива позитивно, ще се развива негативно", обясни той. Йорданов обясни, че болниците във Видин и Враца са с проблеми и то не от сега и всяко непремерено действие ще ги доведе до критично състояние. "Намаляване на работата, на отделенията и на персонала няма да доведе до нищо положително", заключи доц. Георги Йорданов.