Намесата на премиера в парламентарната работа е вредна за Народното събрание

Юли 18, 2010 Новини БСП в медиите 0 1475

  Опитът на мнозинството на прокарва в парламента лобистки закони е следствие от липсата на ясна политическа визия и изпълнение на политиките от правителството

 

Опитът на мнозинството на прокарва в парламента лобистки закони е следствие от липсата на ясна политическа визия и изпълнение на политиките от правителството. Това заяви зам.-председателят на ПГКБ и член на ИБ на НС на БСП Михаил Миков в предаването „Неделя 150" на БНР. Като примери за закони, съдържащи лобистки текстове, депутатът посочи Закона за приватизацията, Закона за обществените поръчки, Закона за отпадъците, Закона за земите. „И така може да се изброят десетки закони. Тук става въпрос за всеки от тези текстове, внасяни от народни представители, без ясна позиция на кабинета, на някой от министрите, за реализация на определени корпоративни интереси", заяви Миков. Според депутата от левицата намесата на премиера в парламентарната работа затвърждава образа му на вседържец, решаващ еднолично. От това обаче губи в крайна сметка парламентарното управление, губи демокрацията и законодателния процес. Парламентът губи свия авторитет. „Защото не става въпрос за някакви сериозни аргументи, които да бъдат изтъкнати защо е внесен такъв корпоративно защитаващ интерес или лобистки, условно наречен, текст и не се казват основните мотиви", изтъкна Миков. „България като република с парламентарно управление не може да продължава така - негативите да остават в парламента, а в бяло, отгоре, да стои добрият бащица, който в труден момент долетява, за да спре онези маскари от парламентарната му група, които са направили нещо лошо. Това не е добър атестат за европейска България", каза още зам.-председателят на ПГКБ.

„Съдът раздава справедливост, а не е правоохранителен орган, както чувам тук от последните дни, че съдът отговарял за борбата с битовата престъпност. Мисля, че това е дълбоко неразбиране на правовата държава и на демократичната държава", заяви Миков. Депутатът отбеляза, че правоохранителни органи са МВР и прокуратурата, а съдът трябва да оцени и да раздаде справедливост. „Включването съда в борбата с престъпността, означава, че ние вече не сме правова държава", заяви Миков. Той обясни позицията на управляващите с опит за прехвърляне на отговорност. „След големия шум на тази една година за успешната борба с престъпността се вижда, че параметрите разкриваемост, параметрите престъпност, цифрите показват друго нещо от бодряческите изказвания", отбеляза депутатът. Според него неразбирането за функциите на отделните власти произтича още от началото на мандата, когато управляващата партия ГЕРБ започна едно политическо поведение, като че е дошла на власт с революция. „ВСС функционира, мисля, че 9-10 месеца вече в намален състав и управляващото мнозинство не попълва състава от парламентарната квота", отбеляза Миков.