Ползите за България от енергийните договори с Русия са за над 20 млрд. лв.

Прокуратурата да провери кои са фирмите, които печелят задържането на цените на природния газ, наредено от министър Трайков     Изключително важно е стратегическите предимства, които бяха извоювани чрез договора за транзит на газ да не бъдат ревизирани

Прокуратурата да провери кои са фирмите, които печелят задържането на цените на природния газ, наредено от министър Трайков

 

 

Изключително важно е стратегическите предимства, които бяха извоювани чрез договора за транзит на газ да не бъдат ревизирани. Това заяви на пресконференция председателят на ИБ на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев. По думите му е важно да бъде запазено условието, че изграждането на Южен поток няма да засегне транзита по тръбите на „Булгаргаз" до 2030г. и тези пари ще влязат в българската икономика. „Това е изключително важно условие. Не е достатъчно да се каже, че ще се увеличи транзита. Важни за условията на транзита, колко пари ще постъпват в България", поясни лидерът на БСП.

Станишев отбеляза, че през последните дни продължава безотговорното и доста некомпетентно говорене по темата. По тази причина той отново припомни, че в края на 2005г. „Газпром" са поставили ултимативно условие за преминаване към пазари цени. Това тяхно искане се е основавало на подписания през 1998г. договор от времето на Иван Костов. Той е включвал клауза, според която веднъж на три години се предоговарят цените по транзитния договор и клауза „take or pay", по която България би натрупала огромно потенциално задължение към Газпром от няколко милиарда долара. Благодарение на усилията на предишното правителство и преговорите с „Газпром", страната ни е започнала поетапно преминаване към пазарни цени по начин, който е поносим за българската икономика. Предвижда се достигане на пазарни цени през 2012г. „Добре е да се знае, че и днес България плаща цена, която е доста по- ниска от пазарната цена - повече от 5% под нея", заяви Станишев. Той изтъкна, че са били договорени и по-добри условия за транзит, както и гаранция от страна на Русия, че до 2030г. през тръбите на Булгаргаз Русия ще транзитира 17 млрд.куб.м. газ. „Това е сериозно стратегическо постижение, тъй като бяхме изправени пред реален риск след 2010 г. България да бъде заобиколена от тръбите за транзита на руски газ", заяви Станишев. Той припомни и че условията, които тогава правителството е договорило за „Южен поток", са доста по-добри, отколкото за други страни - например Сърбия.

„Ако бяхме играли неотстъпчиво във всяко едно отношение, ако бяхме казали - до 2010 г. не помръдваме, имаше реална възможност от януари 2007г. „Газпром" да премине към изпълнение на търговските договори до тяхното изчерпване, т.е. да се мине изцяло на пазарни цени", обясни лидерът на БСП. Това по думите му би означавало, че от януари 2007г. българските потребители щяха да плащат изцяло пазарна цена.  „Имаше възможност да бъдем съдени за тези клаузи, които бяха записани през `98-а година за плащане на всички заявени количества", добави Станишев.

Депутатът от Коалиция за България Румен Овчаров обясни, че договорът за доставка на газ влияе на сегашното увеличение на газа в рамките само на около 2 % - 2,5 %. По думите му останалото увеличение се дължи на задържаните цени на природен газ от министър Трайков през март месец. „Между другото това е един въпрос, по който прокуратурата би могла да се самосезира и да провери кои са фирмите, които печелят от това задържане на цените. Това не е българското гражданство. Това са определени, големи консуматори на природен газ", изтъкна Овчаров. Той обясни, че другият аргумент за повишаване на цените са обективните фактори като цени на енергийните ресурси.

„Т.нар. загуба от тези договори е само в главите на тези хора, които не знаят за какво става дума", коментира Овчаров. Според депутата самият договор с „Газпром" е изключително изгоден за България. Според него икономическата изгода за България от тези договори е 20 млрд. лв. Овчатров изтъкна, че реализирането на „Южен поток" е станало възможно само след подписването на този договор. „Говоренето и плямпането на тази тема вече заглушават всякаква разумна аргументация по въпроса, особено и след включването в темата и на голямата вувузела, която на практика съвсем заглуши нормалната аргументация и изслушването на каквито и да било факти", коментира Овчаров. По думите му опитите за спекулиране по темата е глупав.

Депутатът от левицата Петър Димитров предложи да бъде поискана първичната информация от г-н Семерджиев за цените към настоящия момент. „Той очевидно има достъп до преките договори на Газпром с Германия. Интересно е откъде Семерджиев знае, че Газпром продава на по- ниски цени на Германия, отколкото на България", коментира Димитров. Депутатът се позова на официалната статистика на Евростат, според която цената в Германия за индустрията е около два пъти и половина по- висока, отколкото е в България. За бита разликата е много по- голяма.