Пенчо Милков : 1 лв субсидия ще доведе партиите до фалит

Юни 13, 2019 Новини БСП в медиите 0 548

13.06.2019

„Един лев субсидия ще доведе партиите до фалит. Нашето желание е да се  проведат консултации, за да се реши реално каква сума е нужно да се намали”. Това заяви пред Нова телевизия народният представител от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков.  Той обясни, че единодушно е било прието  предложението на левицата да се върнат надвзетите субсидии.  

„Със сегашната субсидия успяваме да достигнем до хората – легитимно, с публични средства, които се отчитат пред Сметна палата всяка година. С 1 лев няма да може да се води партиен живот”, каза още Милков. Той припомни, че БСП е направила предложение за намаляване на финансирането от държавата и то  е било отхвърлено. Народният представител добави, че левицата  няма суми на влог, за разлика от ГЕРБ. „Ще направим предложение, когато партийната субсидия не се използва по предназначение, да бъде върната на държавата”, обясни социалистът.  

Милков изрази мнение, че идеята  за толкова драстично намаляване на субсидиите е удар по опозиционните партии, които могат да стигнат до хората единствено благодарение на държавното финансиране. Относно предложението на ДПС да няма субсидии и да се приеме американският модел за финансиране, Милков заяви, че това вече е правено в България, и е било вредно за обществото.  „Така се отваря кутията на Пандора. Ние не трябва да допускаме политиците да тръгват да търсят пари за предизборни кампании”, категоричен бе  той.

Относно Конгреса на БСП в неделя, народният представител коментира, че е нормално  в политическите партии да има различни мнения и становища. „Почти всички структури на БСП  желаят Корнелия Нинова  да оттегли оставката си”, завърши Пенчо Милков.