Сергей Станишев: Демократичните принципи трябва да се отстояват ежедневно

Българската Конституция се роди трудно, в остри политически битки, но от деня на своето приемане и до днес е основният стожер на българската демокрация, на гражданското общество, на социалната държава

Българската Конституция се роди трудно, в остри политически битки, но от деня на своето приемане и до днес е основният стожер на българската демокрация, на гражданското общество, на социалната държава. Тя отстоява принципа на разделението на властите и на парламентарния характер на българската демокрация. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев по повод годишнината, която се навършва днес от приемането на Конституцията на Република България. Лидерът на БСП взе участие в конференцията „Парламентарната демокрация - настояще и бъдеще на България".

Станишев определи Конституцията като сложно балансиран, комплексен, но работещ документ, доказателство за което са  последните 19 години от нейното прилагане. По думите на председателя на ПГКБ за последните 20 години е имало  много различни тези за характера на политическото устройство в България. Мнозина са оспорвали и оспорват парламентарния характер на българската демокрация. Говори се за президентска република, за по- силна власт, за по- твърда ръка. „Моето убеждение, е че Конституцията, която беше приета през 1991 година, е изключително валидна и днес", заяви Станишев. Той изтъкна, че основните принципи, залегнали в нея, остават актуални и необходими на българското общество и днес.

Лидерът на социалистите се обърна с думи на признателност към депутатите от Седмото Велико народно събрание за тяхната гражданска позиция и последователност в изграждането на текстовете на българската демократична конституция. Станишев изтъкна, че отбелязването на първия български демократичен парламент няма само историческа стойност. „Това има значение и за днешната ситуация в България, тъй като демокрацията е един постоянен процес. Отстояването на принципите й става ежедневно", заяви лидерът на БСП.

 „Днес живеем в обществото на прякото комуникиране, на дигиталното общество, а утре ще можем да си говорим с телевизора, не само той на нас. Къде остава парламентът?", коментира по време на дискусията зам.председателят на Народното събрание Георги Пирински. По думите му важен въпрос е как функционира парламентът и как комуникира с хората, които са го излъчили. „Един от централните въпроси е как си представяме многопартийната система като носител на парламентарната демокрация", заяви Пирински. Зам.председателят на парламента отбеляза, че днес парламентарната демокрация не се радва на особено висок рейтинг в обществото, а Народното събрание остава с един от най-ниските рейтинги сред институциите. „Налага се да се вгледаме в тези тенденции и да осмислим какво е предизвикателството пред една наистина ефективно действаща парламентарна демокрация", изтъкна Пирински.

Омбудсманът Гиньо Ганев отбеляза, че Конституцията трябва да стане един от стълбовете, около които се събира цялата нация. „Тя казва - ако живеем заедно, ще живеем по- добре", заяви Ганев. По думите му най- голямата отговорност е на мнозинството, за да се установи дух на национално съгласие. Според Ганев прекаленото самочувствие на мнозинството придобива чувство за удобство и комфорт, който няма нищо общо с българския парламентаризъм. „Автоматичното налагане на волята на мнозинството е на границата на демокрацията", каза още Ганев. Той  определи Конституцията като „юзди" на мирния преход у нас, като „единство на текст, дух и практика".

Преди началото на конференцията в парламента беше представена фото изложба по случай 20-годишнината от избирането и началото на дейността на Седмото Велико народно събрание. Изложбата е по инициатива на Парламентарната група на Коалиция за България и представя събитията от 1989г. до избора на Седмо Велико народно събрание и приемането на Конституцията на Република България през 1991г.  Използвани са кадри от архива на Иван Стоименов. „Това е един от най- богатите документални архиви на политическите събития за последните 20 години", отбеляза председателят на БСП. Сергей Станишев изтъкна, че понякога една снимка казва много повече от хиляди думи. Тя предава атмосферата, настроенията и показва много важни исторически събития.